Рибарско или яхтено пристанище?

May 2nd, 2020 | by gino
Рибарско или яхтено пристанище?
градска инфраструктура
0

Рибарско пристанище или яхтен кей със заведения – Какво се строи с европейски средства в Аспарухово?

Каква е официалната идея? Проектът за “рибарското” пристанище “Карантината” в район Аспарухово се финансира по Процедура „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки“ на Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 год. чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство. Проектът се реализира с близо 8 млн. лева безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство, 5,6 млн. лева е съфинансирането от Община Варна. Според кмета Портних основната цел е модернизиране и реконструкция на съществуващо рибарско пристанище, чрез което ще се осигури възможност за регламентирано разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на уловите от риба. Новото пристанище се изгражда върху 2 терена – държавна собственост, предоставени безсрочно за ползване на Община Варна, която ще е собственик на новия порт. Всичко това на думи звучи много добре, но какво се случва на практика?

Какво всъщност се строи? Само преди дни кмета на Варна Иван Портних се похвали в платена публикация в социалните мрежи, че бъдещото рибарско пристанище в Аспарухово ще има … ресторант. На всичко отгоре на лансираните от кмета илюстрации на бъдещото пристанище са изобразени яхти, а не рибарски лодки. Локацията на новото пристанище до луксозен жилищен комплекс, наличието на ресторант, алеи за разходки, зона за велосипедисти, панорамна тераса, паркинги и заведения драстично се разминават с официалната версия за рибарски пристанище.

Всичко това ни дава основания да се съмняване, че милионите от Европа ще бъдат усвоени в полза на местните рибари. Основателно си задаваме въпроса дали кмет и община не използват европрограмите да построят за избрани хора луксозно яхтено пристанище и зона за развлечения? 

639519

Започна-изграждането-на-рибарско-пристанище-в-Аспарухово-DSC_5811

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook