Румен Овчаров: Има западен инвеститор за АЕЦ Белене

November 29th, 2016 | by gino
Румен Овчаров: Има западен инвеститор за АЕЦ Белене
градска инфраструктура
0

В момента има инвеститор за АЕЦ “Белене”, обяви Румен Овчаров пред “Нова телевизия”. “Не идва от изток, идва от запад и никак не е лош инвеститорът, ако някой наистина не иска да харчи парите на държавата”, разкри още бившият енергиен министър. Той отказа да разкрие повече. “Нямам това право. Това трябва да каже министърът на енергетиката”, каза Овчаров.

Той се обяви за вдигане на мораториума за строителството на атомната централа от сегашното Народно събрание. “През последните 6 месеци Томислав Дончев, Борисов и Теменужка Петрова твърдят, че търсят инвеститор, сега нека да кажат какво се случва”, призова още бившият министър на икономиката.

Преди десет дни Овчаров беше обвинен за безстопанственост в размер на 193 млн. евро по делото “Белене”. Той коментира, че щетите за България по проекта настъпват след спирането му. “Самото обвинение е абсурдно – не може министърът да контролира неща, които по търговския закон му е забранено да прави! Той не контролира търговската дейност на дружествата” – отбеляза Овчаров, като обяви, че в прокуратурата много добре знаят това. “Затова са се опитали да префасонират търговския договор като “дългосрочно сътрудничество”. Но пък при дългосрочно сътрудничество няма да има такава щета”, разсмя се той.

“Не може министърът да дава разрешение за нещо, което не му е искано. И да дава разрешения по нещо, за което има три решения на Министерския съвет. Виновни са тези, които спряха проекта”, повтори Овчаров и призова прокуратурата да разследва кой и защо е спрял проекта “Белене”.

dnevnik.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook