Румен Радев наложи вето върху закона за концесиите

February 2nd, 2017 | by gino
Румен Радев наложи вето върху закона за концесиите
градска инфраструктура
0

Днес наложих вето върху закона за концесиите, обяви президентът Румен Радев в изявление за медиите на “Дондуков” 2.

Законът въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес, посочи държавният глава.

Публикуваме пълния текст на изявлението на държавния глава Румен Радев по повод налагането на вето върху Закона за концесиите:

Уважаеми сънародници,

На основание член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България, днес наложих вето върху Закона за концесиите. Той бе приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство.

Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Той въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. Законът за концесиите предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза в дълбочина в икономическите отношения.

Считам, че подобни ключови промени в нашето законодателство следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

Възможните санкции от необнародването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.

Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения, при спазване на eвропейското законодателство.

Благодаря ви!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook