Румъния: Съдия осъден на 22 години затвор за корупция! Къде сме ние?

February 8th, 2016 | by gino
Румъния: Съдия осъден на 22 години затвор за корупция! Къде сме ние?
горещи теми
0

Румъния. Апелативен съд в Букурещ потвърди днес рекордна присъда от 22 години затвор за съдията Мирча Молдован, признат за виновен в корупция при решаване на редица дела за несъстоятелност, съобщи агенция Медиафакс. Ще му бъдат конфискувани банковите смеки и част от имуществото. По същото дело съдия Елена Ровенца получи условно 5 години и 10 месеца затвор и ще й бъдат конфискувани 5000 евро. Делото срещу тях се разви по бърза процедура. На 24 юни 2014 г. прокурори от Националната антикорупционна агенция повдигнаха обвинения срещу Мирча Молдован и Елена Ровенца пред съда в Букурещ. Подкупът е 20 000 евро, даден от бизнесмена Дан Адамеску на Елена Ровенца. Обвинените съдии са получавали материални облаги или други услуги, за да решат благоприятно и още две дела по несъстоятелност. Осъдените съдии са част от многото осъдени политици за корупция и облагодетелстване с власт. Започнатата от Моника Маковей съдебна битка с престъпността във висшите етажи на властта вече дава реални резултати. В Румъния, както и в другите нормални страни за закона няма недосегаеми. Само преди дни бившият вътрешен министър Кристиян Давид бе арестуван по подозрение в корупция и пране на пари.
През февруари 2008 г. той е получил 500 хиляди евро, за да повлияе на местните власти в Бузъу да предоставят на бизнесмен терен от 15 хектара.

rom

 

България. На фона на осъдителните присъди на политици и съдии в съседна Румъния положението у нас изглежда все по-трагично и безнадежно. Тук съдиите ни се занимават с СМС-и, незаконни записи, интриги и далавери. Наскоро излезе и поредния доклад от Европа, който за пореден път бе крайно критичен към съдебната система у нас. Отзвук от страна на политиците и съдиите – никакъв. Както се казва от Европа си критикуват, а керванът си върви… ДОКОГА? Докога ще ни занимават коя съдийка с кого се е опраскала, кой магистрат къде си е вдигнал хотелче като крайно нуждаещ се и кой прокурор на кого е писал смс-и? Кога прокуратурата ще започне да работи? Ще има ли смелост държавата най-после да започне разследване на един възпълничък успял депутат от ДПС? Или държава вече няма?

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook