Русия не може да задоволи всички искания за Спутник V

March 2nd, 2021 | by gino
Русия не може да задоволи всички искания за Спутник V
ваши репортажи
0

Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ваксини срещу COVID-19 в чужбина, но производствените мощности не дават възможност всички те да бъдат задоволени.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде БТА.

Песков коментира молбата на чешкия президент Милош Земан Русия да предостави на страната му ваксини “Спутник V”, отправена към руския лидер Владимир Путин.

“Русия заема отговорна позиция с оглед колкото може повече ваксини да бъдат доставени в различни страни, които засега срещат проблеми с ваксините. Оборотите на производството се вдигат всяка седмица”, увери говорителят на Кремъл.

Милош Земан съобщи по-рано пред чешка телевизия, че е изпратил до Путин писмена молба за “Спутник V” и разчита на бързи доставки. Той добави, че “ако е бил вярно информиран, молбата му ще бъде удовлетворена”.

Здравното министерство на Чехия информира, че засилващата се в страната коронавирусна епидемия е убила вече 20 194 души. Според данните от миналата седмица Чехия заема първото място в света по брой новозаразени на 1 милион жители. Инфектираните в страната с 10,46-милионно население са общо 1 227 595.

Чехия започна ваксинация срещу COVID-19 на 27 декември и 644 300 души вече са имунизирани с препаратите на Pfizer/BioNTec, Moderna и AstraZeneca. Чешките власти се надяват Европейската агенция по лекарствата възможно най-скоро да регистрира и “Спутник V”, добавя руската агенция.

phpygfwjj_800x_

offnews.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook