Само за седмица в Пловдив, Шумен и Кърджали откриха нови заводи, а във Варна – ремонтираха фонтанче

May 16th, 2016 | by gino
Само за седмица в Пловдив, Шумен и Кърджали откриха нови заводи, а във Варна – ремонтираха фонтанче
градска инфраструктура
0

В петък всички медии дружно аплодираха как премиерът Бойко Борисов откри лично  нов завод за автомобилни части в Кърджали. Откритите нови работни места са 2000. Това е третият открит завод на тази компания. Преди два дни президентът Росен Плевнелиев също лично откри нов завод за бойлери в Шумен. Събитието също бе отразени от всички медии. Това е четвъртият завод на тази компания в Шумен. През тази седмица започна изграждането и на още един завод в Тракия Икономическа зона край Пловдив. Там вече има десетки нови заводи.

3

 

Ако погледнем на картата на България новите чуждестранни инвестиции са концентрирани на няколко места в страната. Там вече се усеща и глад за квалифицирани работници, нивото на работни заплати е по-високо и безработицата – чувствително по-ниска. Има места обаче, които са явно отбягвани от инвеститорите. Колкото е да не ви се вярва Морската столица Варна е едно от местата, които се заобикалят от инвеститорите. За последните години в града няма нито една значима чуждестранна инвестиция, нито един нов отворен завод. Кои са причините за това?

Докато в различни места в страната местните администрации предвидливо инвестират в нови индустриални зони и привличат чуждестранни инвеститори какво се случва във Варна? Тук бе открито грандиозно ремонтираното фонтанче на ул. Преслав!

Избрания през 2013г. нов кмет Иван Портних от ГЕРБ умело използва влиянието си и осигури много пари от държавата.  За последните години в морския град се инвестираха от община и държава над половин милиард лева. Толкова пари не са изсипвани от ГЕРБ в никой друг град!!! Въпреки изсипаните стотици милиони Варна остана встрани от вниманието на инвеститорите. За разлика от другите градове и здравия разум тук парите се изляха в безумни неща. Милионите потънаха в няколко местни фирми за подмяна на павета, украсени кръгови кръстовища, саксийки с цветенца, абсурдни велоалеи и грандиозни ремонти с ужасно качество.

За изграждане на нова индустриална зона, инфраструктура към нея и нови условия за инвеститорите дори не се е споменава. А как да дойде инвеститор след като няма къде да дойде – нито има осигурени парцели, нито има изградена инфраструктура, нито има каквото и да е съдействие от местната администрация. Както преди време varnahot.com информира последния голям инвеститор опитал се да инвестира в проект “СуперВарна” на няколко пъти неуспешно е опитвал да намери съдействие от местната власт. Резултатът – в момента аналогичен проект на инвеститора се осъществява, но в Бургас.

58182.w470

В интерес на истината ликът на Варна се промени през последните години. Градът има нов лъскав център, асфалтирани булеварди, нови автобуси и озеленяване. За съжаление обаче макар и украсена Варна затъва икономически все повече от година на година. За пръв път и статистиката отчита намаляване и на населението – нещо невиждано никога досега!

Жалкото е, че повечето варненци вече са се примирили и не вярват, че дори и един нов завод може да се изгради в града. Стигнало до там да аплодират и се радват на нов ремонтиран тротоар или фонтан. Местните медии, които са на общинска хранилка също са се свили и услужливо цитират “новините” от фейсбука на кмета, възсторжено отразяват поредния “градиозен” ремонт, но по темата за инвестициите не смеят да обелят и дума! Най-лошото е, че на хоризонта няма надежда нещо в местното управление да се промени и Варна да не продължи да заприличва все повече на едно западащо провинциално градче.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook