САНИРАНЕТО Е ОПАСНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ! ГОРЯ ИЗОЛАЦИЯТА НА БЛОК В БУРГАС!

August 13th, 2017 | by vencio1980
САНИРАНЕТО Е ОПАСНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ! ГОРЯ ИЗОЛАЦИЯТА НА БЛОК В БУРГАС!
горещи теми
0

Вчера в Бургас се запали изолацията на блок 81 в кв Лазур. За щастие няма пострадали и това е  добрата новина, притесненията за всички нас обаче остават. Причините за пожара все още са неясни, а най-вероятната версия ще е отново човешка грешка или безхаберие. Явно за да се успокои общественото мнение вината ще бъде стоварена върху някой работник,който не си е свършил работата.

1502547611

Още преди два месеца ние от Varnahot.com  предупредихме за евентуалната опасност , свързана с устойчивостта на пожар на поставяната изолация. Още тогава поискахме от компетентните органи ясна и конкретна информация за качеството на санирането и най-вече на качеството и безопасността на използваната изолация.Отговор така и не получихме и в името на безпристрастността ние си направихме труда да се информираме каква точно изолация трябва да се поставя на високи сгради.

У нас въпроса с вида на изолацията и с пожарната безопасност е решен с Наредба 1971 за строително-технически правила и норми за осигуряване на бeзопасност.Казано на народен език – колкото по-висока е сградата, толкова по-трудно може пожарната да се справи с потенциален пожар, затова и изолационната система трябва да е по-трудно горима. “За сгради с височина над 28 метра не е допустимо да се санира с материали от клас D – F (горими продукти). Допустимо е използването на негорими продукти (класове по реакция на огън А1 или А2), или продукти с ограничен принос към горенето (класове B или С)”. Изолацията на лондонския блок е била от алуминиеви панели и т.нар. Reynobond PE, което е с полиетиленово или пластмасово ядро. В България, подобно на голяма част от Европа, масово използваният материал за саниране е експандиран полистирол (EPS). Това е вид стиропор, чието най-важно качество е ниската цена, срещу която се постига изолация.

Безопасно ли е обаче да се санира със стиропор? Има задължителни изисквания, когато опаковаш един бетонен блок със стиропор. Задължително е поставянето на хоризонтални ивици от негорим материал – например минерална вата, на всеки два етажа и около всички отвори (прозорци и врати). Някой някъде да е забелязал да има такива ограничителни линии на всеки два етажа при санираните блокове у нас? А някой изобщо да е виждал такива ивици около всеки прозорец и отвор? Оказва се, че на практика санирането се осъществява с леснозапалима изолация без спазването дори и на елементарни правила за безопасност!!! Факт е, че полистиролът е силно пожароопасен материал, който пренася много бързо пожара. Трагедията в Лондон го показа. Липсата на каквато и да е информация у нас по въпроса силно ни притеснява. Все пак става въпрос за живота и здравето на хиляди български граждани. Ще се намери ли представител на държавата да излезе и да информира обществото? Изобщо интересуват ли се управляващите за живущите в санираните блокове? КОЙ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОЖАРНАТА БЕЗОПАСНОСТ? Може би ако Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Цецка Цачева не живееха в луксозни къщи, а в тези санирани блокове, то тогава нямаше да неглижират така нещата.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook