Санирането – опасно за вашето здраве? (буквално)

June 26th, 2017 | by gino
Санирането – опасно за вашето здраве? (буквално)
горещи теми
0

Преди боени дни целия свят гледаше огнената трагедия в Лондон! Там в 24-етажния “Гренфел тауър” избухна пожар и за броени минути целият блок бе обхванат от пламъци! Двадесет и четири етажната сграда, която се превърна в ковчег за десетки хора, може би държи рекорда за един от най-бързо разпространилите се пожари.

Защо въпреки всички изисквания за пожаробезопасност огънят обхвана блока така мълниеносно? Първите резултати от направените експертизи и от разследването недвусмислемо сочат, че вината за светкавичното разпространение на огъня е ……..санирането на блока!?! Изолацията на блока не е била съобразена с конструкцията и височината на сградата. Тепърва ще се търси в кого е вината за трагедията – дали в изпълнителя, дали в проектанта или някъде другаде. За загиналите над 70 жертви това вече няма никакво значение.

От трагедията в Лондон мина вече много време, а реакция у нас – нулева. Темата е табу за всички медии. У нас на дневен ред е прословутата широко рекламирана програма за саниране за над 2 милиарда. Премиера ляга и става с постоянното напомняне колко пари са отделени за прословутото саниране. За рекламни снимки на санирани блокове и оди за успехите на програмата място и време намира всяка медия, но за въпроси – не!

Ние от varnahot.com ще се осмелим да зададем така актуалния въпрос: Възможна ли е такава трагедия като в Лондон да се случи у нас?

Дали у нас са взети всички възможни мерки за пожаробезопасност? Далеч сме от идеята да всяваме паника сред обитателите на санираните блокове, но именно за тяхно успокоение трябва ясна и конкретна информация за качеството на санирането и най-вече на качеството и безопасността на използваната изолация. Тъй като отговор няма, то в името на безпристрастността ние си направихме труда да се информираме каква точно изолация трябва да се поставя на високи сгради. Оказва се, че типът и качеството на изолацията са от огромно значение за безопасността на една сграда и устойчивостта и на пожар.

У нас въпроса с вида на изолацията и с пожарната безопасност е решен с Наредба 1971 за строително-технически правила и норми за осигуряване на бeзопасност.Казано на народен език – колкото по-висока е сградата, толкова по-трудно може пожарната да се справи с потенциален пожар, затова и изолационната система трябва да е по-трудно горима. “За сгради с височина над 28 метра не е допустимо да се санира с материали от клас D – F (горими продукти). Допустимо е използването на негорими продукти (класове по реакция на огън А1 или А2), или продукти с ограничен принос към горенето (класове B или С)”. Изолацията на лондонския блок е била от алуминиеви панели и т.нар. Reynobond PE, което е с полиетиленово или пластмасово ядро. В България, подобно на голяма част от Европа, масово използваният материал за саниране е експандиран полистирол (EPS). Това е вид стиропор, чието най-важно качество е ниската цена, срещу която се постига изолация.

Безопасно ли е обаче да се санира със стиропор? Има задължителни изисквания, когато опаковаш един бетонен блок със стиропор. Задължително е поставянето на хоризонтални ивици от негорим материал – например минерална вата, на всеки два етажа и около всички отвори (прозорци и врати). Някой някъде да е забелязал да има такива ограничителни линии на всеки два етажа при санираните блокове у нас? А някой изобщо да е виждал такива ивици около всеки прозорец и отвор? Оказва се, че на практика санирането се осъществява с леснозапалима изолация без спазването дори и на елементарни правила за безопасност!!! Факт е, че полистиролът е силно пожароопасен материал, който пренася много бързо пожара. Трагедията в Лондон го показа. Липсата на каквато и да е информация у нас по въпроса силно ни притеснява. Все пак става въпрос за живота и здравето на хиляди български граждани. Ще се намери ли представител на държавата да излезе и да информира обществото? Изобщо интересуват ли се управляващите за живущите в санираните блокове? КОЙ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОЖАРНАТА БЕЗОПАСНОСТ? Може би ако Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Цецка Цачева не живееха в луксозни къщи, а в тези санирани блокове, то тогава нямаше да неглижират така нещата.

Това, което можем ние да направим е да извадим темата на дневен ред и да поискаме информация. Дано не сме лоши пророци и дано не стане както винаги досега – да се вземат спешни мерки едва след като стане белята. 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook