Саудитска Арабия добива рекордни количества петрол

January 24th, 2017 | by gino
Саудитска Арабия добива рекордни количества петрол
горещи теми
0

Саудитска Арабия увеличава производството на петрол до исторически връх. През ноември 2016 г. арабската страна е добивала 10.72 млн. барела дневно в сравнение с 10.62 за ден през октомври, става ясно от данни на Joint Organization Data Initiative (JODI).

В същото време през месец ноември расте и износът на петрол от Саудитска Арабия до 8.258 млн. б/д, а през октомври той е бил 7.636 млн. б/д.

За сравнение добивът на петрол в Ирак през ноември е бил 4.8 млн. барела дневно, а износът е нараснал до над 4 млн. б/д. Производството на петрол във Венецуела продължава да бъде най-ниското от 2003 г. насам: през ноември то е 2.27 млн. б/д.

От януари 2017 г. Русия и редица страни от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), сред които Катар и Саудитска Арабия, се съгласиха да замразят добива на нефт.

Така повишеният добив през ноември в арабската страната и Руската Федерация даде добра изходна позиция на двете страни при преговорите с ОПЕК за орязване на производството. Постигнатото от ОПЕК споразумение включва намаляването на добива на петрол с 1.2 млн. барела на ден. Така високите стойности през компенсират орязването на производството в страните от ОПЕК и извън картела.

economic.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook