САЩ подариха 70 хеликоптера на Гърция

May 17th, 2019 | by vencio1980
САЩ подариха 70 хеликоптера на Гърция
Без категория
0

 

В пристанището на Волос пристигнаха предоставените от САЩ на Гърция 70 ударно-разузнавателни хеликоптера OH-58D Kiowa Warrior и един транспортен хеликоптер CH – 47 Chinook, съобщи телевизия Скай.

След разтоварването хеликоптерите отлетяха със смесени американско-гръцки екипажи за военновъздушна база, където веднага ще започне обучението на гръцките им пилоти. Очаква се те да бъдат приети на въоръжение в средата на юни, предаде Дир.бг.

70-те използвани леки ударно-разузнавателни хеликоптера OH-58D Kiowa Warrior са придобити от Гърция за 44,15 милиона долара, които са за покриване на разходите по транспорта им и за обучението на екипажите. Общата стойност на военното оборудване би била 589 милиона долара, което показва, че сближаването между Вашингтон и Атина вече придобива нова стратегическа рамка на сътрудничество и не се ограничава до “хубави думи”.

Според “Та неа” хеликоптерите ще бъдат използвани за наблюдение и защита на границата по река Еврос (Марица) и гръцките острови. Последните често са арена на сблъсъци между гръцки и турски военни сили. Администрацията на Тръмп наскоро обяви, че няма да позволи на Турция да се сдобие с най-новия американски изтребител от пето поколение Ф-35, докато Анкара планира да се въоръжи с руска противовъздушна система.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook