Свирепият индивидуализъм – проклятието на дясното

March 28th, 2017 | by gino
Свирепият индивидуализъм – проклятието на дясното
горещи теми
0

На тези избори за първи път няма да има автентична дясна партия в парламента. Дори ако лидерската партия ГЕРБ се разпадне, няма да има кой да заема получилия се вакум в дясно-центриския политически спектър. А това е най-големия спектър в България, разполагащ с около 70% от избирателите.

Но кое ни доведе до тук? Отговора може да бъде само един – нашия манталитет. Или по точно „Костовисткия манталитет“Това явление се появи за първи път през 2004-та, когато Иван Костов не можа да понесе загубата на доверие в голямото СДС и реши да го разцепи. За жалост тази идея допадна на голям брой от автентичните десни избиратели, които го последваха. „Костовисткият манталитет“ продължи да ни тресе през годините, като лицето му беше сменено с тава на Радан Кънев. Последния подаде оставка, след като унищожи всичко, което можеше да бъде унищожено. Разбира се, всички останали десни, също са повече или по-малко виновни. Вродения индивидуализъм в дясното се превърна в негово проклятие.

Докарани сме до ситуация в която, 9% гласоподаватели няма да бъдат представени в парламента в следващите 2 години. Ако десните партии бяха обединени, то те вероятно щяха да имат 15%, и те да определят бъдещето на България.

Нека да погледнем БСП. Само преди два месеца, партията се освободи от няколко знакови стари муцуни. Някой да е тръгнал да се отцепва? Дясното трябва да почерпи част от добрите практики на лявото.

Какво ни предстои? Със сигурност, това е обединение, но вечния въпрос е кой ще ни обедини и как ще го направи? Ако се приеме подхода на механично сглобяване на многото парчета в комбинация с тайно разпределяне на властта в новата партия – „под сюрдинка“ – това няма да е нищо ново. Ще пеем пак, старата песен на нов глас. Ще делим хората на наши и ваши, ще има разсърдени и т.н.

Какво бихме могли да направим?

Интернет базирана дясна партия. Платформа за организиране, дебат, гласуване, жалване и протестиране, чрез която всеки член на партията да се чувства като част от политиката. В която всеки член, да може да представи визията си, да участва във вътрешно партийни избори и всичко да е видимо от всеки. Лидера и изпълнителното бюро, да бъдат избирани пряко от хората, чрез модерно гласуване. Водещите в партията лесно ще имат връзка с електората си и ще дават своя отчет.Интернет базирана нова дясна партия ще бъде силно оръжение за контролиране на свирепия индивидуализъм, може да направи възход, който да застраши ГЕРБ на следващите избори. Но узряли ли сме?

 

Валентин Стоянов

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook