СЕДЕМТЕ ВАЖНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТА ЗА ВАРНА, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧАТ

June 30th, 2019 | by gino
СЕДЕМТЕ ВАЖНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТА ЗА ВАРНА, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧАТ
градска инфраструктура
0

Преди години град Варна беше града-мечта за всички българи. Варненци бяха обект на завист дори от столичани. „Морската столица” беше притегателен град за живеене предпочитан, както заради добрата си инфраструктура и добрите условия за живот, така и с възможностите за професионална реализация в многото работещи предприятия в града и около него. За съжаление това вече е минало. Бизнесът постепенно се изнесе от града и потърси други по-привлекателни места за инвестиции. Последнитe години бавно и полека Варна загуби своя ореол на град-мечта. Дори още по-лошо – започна да прилича все повече на едно голямо село. Нещо, което преди време премиера Борисов без ни най-малко неудобство каза ясно. Всичко това на фона на развиващите се все по-устремно Пловдив и Бургас прави картинката още по-мрачна!

   Кое доведе до това положение? Ние от varnahot.com смштаме, че причина за сегашното положение е забавянето и направо спирането на реализацията на редица инфраструктурни проекти, които са изключително важни за Варна. Осъществяването на кои проекти би променило това положение и би спомогнали Варна да стане един привлекателен за инвестиране град?Според нас реализирането на следните седем инфраструктурни проекта биха променили драстично положението и биха вдигнали инвестиционния интерес към Варна! 

     1. Магистрала „Хемус”. Връзката Варна – София е изключително важна за развитието на бизнеса във Варна. Обещанията за завършването на магистралата ги слушаме вече повече 10 години, а през това време напредъка по строителството е символичен! Въпреки, че официално парите за магистралата вече са заделени, то строителството все още се бави. През изминалите 10 години нямаше никакво развитие по въпроса, тепърва ще има очуждавания, проучвания на археолози и проектиране. Всички тези неща можеше да бъдат направени при добра воля досега и сега, когато парите са налице да няма пречки за започване на строителството веднага. По този проект има светлина в тунела, но досегашните темпове ни карат да бъдем умерени оптимисти .

      2. Скоростен път Варна-Русе. Този път е връзката на Варна с Румъния и Европа и е от изключително значение на икономиката и туризма в района. какво е положението досега? От пътен възел “Белокопитово” до Pусе пътя бе основно ремонтиран преди години и през голямата си част е 3-лентов. С оглед на състоянието на останалата пътна мрежа надали ще се отделят пари от 3-лентов път да се разшири поне до скоростно 4-лентово трасе. Така че засега нещата тук са греда. Шансът този път да стане скоростен клонят към нула.

     3. Скоростен път Варна-Добрич. Това е един от най-натоварените пътни участъци плачещи за разширение. Премиерът пое ангажимент преди 5 години пътя да бъде разширен до 4-лентово скоростно шосе. От тогава – нито дума. Вече дори не обещават да го направят, а това ни навежда на мисълта, че проекта е във фризера и няма светлина в тунела.

     4. Магистрала „Черно море”. Тук направо ни се плаче! От страна на Бургас нещата бавно, но пък за сметка на това постоянно се движат. С по няколко километра на година магистралата расте.  Остава съвсем малко и след година някъде магистралата вече ще свързава Бургас със Слънчев бряг. От нашата страна обаче нещата са замрели. А географски погледнато поне до Обзор няма голями трудности дa се работи. Преди няколко дни кметовете на Варна и Бургас излязоха със становище, че …… имат желание АМ Черно море да се построи!?!  Но освен възможности трябва желание и най-вече –пари. Пари за този скъп проект обаче няма!

      5. Околовръстен булевард „Варна”. Този булевард е жизненоважен за града и икономиката му. На първо място ще се осигури бурза връзка между летището и курортите и ще извлече товарния трафик извън града. Ползата му за чувствително облекчаване на градския трафик също е безспорна! Този от години заложен в плана на града булевард. Построяването му освен, че значително ще облекчи трафика в града ще спомогне за опазванена на настилките на централните булеварди на Варна. Наличието на такъв път би облекчило както транспорта и бизнеса, така и обикновенните варненци. За строителството на този булевард обаче дори не се говори. Вместо това се наляха 110 милиона в градската магистрала бул. Левски. Новият булевард облекчи придвижването в направлението север-юг, но натовари допълнително с кръгови кръстовища натоватените булеварди Владислав, Сливница и Цар Освободител. Наливането на тези милиони от държавата във Варна за новия булевард на практика означава, че скоро пари от държавата за втори голям булевард няма да има, а без държавно финансиране такъв скъп проект няма как да бъде реализиран.

      6. Пристанище Варна. За преструктурирането на пристанището и неговото модернизиране се говори от години. Засега единственото действие от страна на държавата беше да отпусне пари преди години за начало на проектирането му и ……..дотам!  Парите се усвоиха, а вече дори се забрави за тях. Слуховете за чужди инвеститори с готов проект се появяват периодично, но нито кмет, нито областен управител дават информация за това. Последното, което сега се лансира във връзка с пристанището е неговото затваряне!!!

      7. Втори аспарухов мост. За строителството на втори Аспарухов мост се говори от избори на избори. Ние от varnahot.com многократно сме писали по темата. Главният архитект на Община Варна дори бе говорил с покойния архитект Моранди за нов мост. Фактът, че вече близо 6 години не се извършва дори ремонт на досегашния мост е показателно с какво темпо се работи по въпроса. Водещият мотив за такъв проект е възможността да се усвоят максимално количество пари. Именно затова и в медиите се завъртя сумата от 300 милиона лева за …….. ремонт на стария мост!?!

Като заключение бихме казали, че от тези седем важни инфраструктурни проекта полезни за Варна нито един няма шанс да се случи в близко време. Това определено няма да се отрази положително за града и икономиката му. Въпреки, че вече трети мандат кмета на града е от управляващата партия ГЕРБ, то Варна си остава град със затихваща икономика и никакви големи и устойчиви инвестиции. Дори новия многомилионен булевард не може да промени това!

varnahot.com

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook