Седем оферти за строителство на тунел „Шипка“! Проектът ще е на стойност 267 милиона лева

May 3rd, 2020 | by gino
Седем оферти за строителство на тунел „Шипка“! Проектът ще е на стойност 267 милиона лева
градска инфраструктура
0

Търгът за изграждане на пътен тунел под връх Шипка под Балкана е привлякъл оферти от седем кандидати, включително компании от Турция и Китай, съобщи Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ).

От Турция кандидати са двете строителни компании Duygu Muhendislik и Kolin. Друг кандидат е Китайската държавна компания за комуникационно строителство със седалище в Пекин. Останалите кандидати за спечелване на процедурата за възлагане на обществена поръчка за възлагане на поръчката са три български консорциума, включващи съответно Пътни Строежи-Велико Търново, Хидрострой и Пътинженерингстрой-Т; Трейс Груп Холдинг и Alve Consult; Геострой и Патстрой-92, както и българо-турски консорциум, състоящ се от базираната в Инстанбул Dogus Insaat Ve Ticaret и българските Via Construct и Via Plan.
Проектът предвижда строителни работи на 10,5 километра пътна отсечка, от които 2,9 км ще бъде реконструкция на съществуващ първокласен път между градовете Габрово и Казанлък, в централна България. Награденият кандидат ще отговаря и за изграждането на пет тунела с обща дължина около 4,01 км, като тунелът под връх Шипка е най-дългият от тях – 3,2 км.
Работите по проекта включват също изграждането на шест моста и надлез заедно със свързаната пътна инфраструктура.
Очаква се работата да приключи в период от около три години и половина.
Тунелът Шипка ще осигури по-бърза връзка между северните и южните райони на България в сравнение със съществуващата пътна инфраструктура и е приоритетен строителен проект за правителството.

seenews.com

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook