СЕФТЕ: Бойко Борисов пак се завъртя на 180 градуса! ГЕРБ се отказа от мораториума върху новите лекарства

December 20th, 2017 | by gino
СЕФТЕ: Бойко Борисов пак се завъртя на 180 градуса! ГЕРБ се отказа от мораториума върху новите лекарства
горещи теми
0
Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи отмяна на текста от бюджета на НЗОК, който на практика въвежда предизвикалия множество негативни коментари мораториум за нови лекарства. Това става ясно от позиция на зам.-председателя на управляващата партия Цветан Цветанов, цитиран от партийния пресцентър.
Президентът наложи вето на бюджета на НЗОК именно заради мотивираното с намаляване на разходите ограничаване на над 20 вида терапии, които вече са одобрени за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Някои от тях са единствена възможност за лечение.

То обаче беше преодоляно от депутатите в гласуване, съпроводено с множество драматични истории, разказани от трибуната в Пленарната зала, както и с още повече обещания от страна на властта, че нелекувани пациенти няма да останат.
Левицата иска спешна актуализация на бюджета на НЗОК  БСП събират подписи за поправката и ще я внесат в парламента до края на деня

180-градусовият завой от днес обаче е с цел „да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение”, като обаче ще стане факт „единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им” на Председателски съвет преди влизането в Пленарната зала.

„Предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща подкрепа от представителите на всички институции, с които разговарях днес, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти”, отбелязва зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов все пак уточнява, че здравният министър Кирил Ананиев вече е бил готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, които да решават кой ще получи от скъпоструващите лекарства (платени от бюджета на МЗ, а не на НЗОК) с цел в близките седмици да са готови за работа.

От думите на Цветанов се разбира, че при липса на консенсус на председателски съвет (т.е. някоя от парламентарните групи да се обяви “за” мораториума), ГЕРБ ще се придържат именно към варианта с комисиите.

frognews.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook