Скандално: Кабинетът Борисов 2 в последния си ден е продал незаконно на Пеевски “Музея на виното”

February 22nd, 2017 | by gino
Скандално: Кабинетът Борисов 2 в последния си ден е продал незаконно на Пеевски “Музея на виното”
градска инфраструктура
0

Музея на виното в София е поредната апетитна хапка, погълната от ненаситния корпулетен депутат Делян Пеевски. Това показва одитния доклад за дейността на Министерството на икономиката.

Документът показва, че ревизията установила нарушение при продажбата на сграда на „Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки и спиртни напитки” ЕООД, разположена на бул. „Цар Борис III” №134. Имотът е особено апетитен – застроената площ е 7072 кв. м (със сутерен и подпокривно пространство, административни и сервизни помещения), а в нея се помещава и самият „Музей на виното”, където се провеждат маркетингови събития за промотиране на българското вино.

Осъществената сделка е на стойност 8.6 млн. лв., но най-скандалното в случая е, че сградата е част от забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол. На практика продажбата на имота не би трябвало да е възможна без сградата да бъде извадена от списъка. Това е възможно да се случи само с решение на Министерския съвет или Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по предложение на органа, упражняващ правата на собственост на капитала на търговските дружества. Такива решения няма, а още по-интересно става когато се вижда и датата на продажбата ноември 2016 г. Това са последните дни на кабинета „Борисов” 2, а продажба на такава ключова сграда при вече обявена оставка буди сериозни съмнения, а и ревизията на дейността на Министерството на икономиката показва закононарушения. Още повече, че купувачът е контролираната от Пеевски компания „Булгартабак”.

Според документът, с който разполагаме, от „Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки и спиртни напитки” ЕООД не са се бавили много и бързо са закупили нов офис, въпреки че фирмата разполага и с друга сграда. На 30.12.2016 г. НИИВСН купува офис с площ 194 кв. м. за 1.075 млн. лв.

Логичните въпроси в случая са:

Какво е наложило продажбата на сградата, в която се помещава „Музея на виното”?

Защо сделката се е случила в последните дни на кабинета „Борисов” 2?

Защо е извършена в нарушение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол?

#КОЙ е обслужило Министерството на икономиката, затваряйки си очите за горните?

frognews.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook