СКАНДАЛНО: Министър Горанов финтира Народното събрание! Въвежда данък “Уикенд” с наредба!

December 17th, 2015 | by gino
СКАНДАЛНО: Министър Горанов финтира Народното събрание! Въвежда данък “Уикенд” с наредба!
градска инфраструктура
0

Данък “Уикенд”, който разбуни духове през последните седмици, на практика остава в сила. Фирмите все пак ще плащат ДДС върху фирмените активи, ако започнат да ги ползват и за лични нужди. Данъкът ще се плаща независимо от стойността и вида на стоката и услугата, т.е. ще се събира и за най-тривиални вещи като мобилна и офис техника. Това е най-тежкият режим за облагане спрямо обмисляните до момента, които уж бяха отхвърлени от депутатите.

Това става ясно от публикуван за обществено обсъждане правилник за прилагането на закона за ДДС. Става ясно, че данъкът изобщо не е отменен, а от него е отпаднала само най-скандалната част – подаването на декларации пред НАП за точно определени активи. Парламентът е отменил най-шумно обсъжданите текстове, но е уредил други детайли за събирането на данъка.

aktivi-za-2-mln-leva-e-prodala-nap-sofiq-128273-596x300

При покупка на стока фирмите имат право да си възстановят ДДС. Според новите правила, от момента, в който стоките започнат да се ползват и за лични нужди, компанията трябва да започне да връща пропорционално на дела на ползването ДДС в бюджета. От публикувания правилник за прилагане на закона за ДДС става ясно, че от февруари фирмите ще трябва да прилагат нови образци на документите, в които се отчитат продажбите и покупките, при които е платен и възстановен ДДС. В дневника за продажби, както и в ежемесечните справки декларации за дължим ДДС се въвеждат специални графи, в които фирмите ще трябва да вписват данъка, който са начислили за лично ползване на вещи. Първият месец, в който ще се случи това, ще бъде февруари, защото за декември важат досегашните формуляри.

Доколкото ни е известно България все още е парламентарна република и законите би трябвало да се приемат или не от Народното събрание. Изпълнителната власт ( Правителството ) би трпбвало да управлява и да прилага законите. В случая скандалното е, че министър Горанов финтира отмяната на данък “Уикенд” от Народното събрание като го въвежда с наредба! А доколко този данък ще е работещ или ще доведе до нов хаос в администрацията – времето ще покаже!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook