Скъпи горива, смазана конкуренцията, затворени десетки фирми, много хора без работа – видимите резултати от лобистки промени в закона за ДДС

September 1st, 2016 | by gino
Скъпи горива, смазана конкуренцията, затворени десетки фирми, много хора без работа – видимите резултати от лобистки промени в закона за ДДС
горещи теми
0

На 20 юли тази година бяха гласувани промени в закона за ДДС и съгласно тях при осъществяване на търговия с течни горива, отговорните лица задължително ще предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или неотменяема банкова гаранция за срок от една година. Бизнесът с горива е един от най-сериозните бизнеси. Това е така поради много големите обороти, които реализират фирмите търгуващи с горива. За разлика от другите стоки при горивата освен стойността в цената влизат акцизи и ДДС, а маржа на печалба рядко е над 2-3%.

Както в целия свят бизнеса с горива е строго специализиран. Има производител/вносител, след него дистрибутори и накрая крайни клиенти / бензиностанции, фирми и земеделци /. В по-голяма част от случаите дистрибуторите на горива кредитират крайните клиенти, т.е. на тях им трябват много оборотни пари. Освен това, за да купуват от Лукойл търговските фирми правят банкова гаранция.

890

Наличието на много фирми на пазара създава жестока конкуренция между тях и крайните клиенти / бензиностанциите / получават възможно най-добрите цени. С новите промени всяка една фирма трябва за 10 дни да намери финансов ресурс за 20% от оборота си. За 80% от фирмите това е непосилно. Само десет дни след промяната над 30 фирми вече са прекратили дейност и над стотина души са на борсата.  Това не е за учудване изобщо.

Още в мотивите на финансовия министър при внасянето на законодателните промени е записано, че тази мярка ще доведе до затварянето на над 160 работещи коректни фирми!!! Явно министърът е напълно прав! Точно до това доведоха тези олигофренски промени – До по-богат монополист, по-високи цени на горивата и много нови безработни.В момента единични фирми остават на пазара, продават значително по-скъпо поради ограниченото предлагане и увеличеното търсене. Това положение изцяло облагодетелства монополиста Лукойл, а управителят на Лукойл Валентин Златев случайно е приятел на премиера Бойко Борисов. Те се виждат често, играят карти, баскетбол и си правят услуги понякога.

Ето така по приятелки се управлява страната по времето на ГЕРБ! Нямат значение десетките затворени фирми, стотиците хора без работа. Миналата година разчистиха вестникарския бизнес, за да е намъкне там Пеевски, а сега е ред и на Вальо Златев да захлеби! Важното е да разчистим пазара и нашите хора да са добре.Гарантирано от ГЕРБ!

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook