След 70 хилядните протести и една горяща смърт: Общински съвет Варна – закрити заседания, вяла опозиция и пълно игнориране на гражданите

December 8th, 2017 | by gino
След 70 хилядните протести и една горяща смърт: Общински съвет Варна – закрити заседания, вяла опозиция и пълно игнориране на гражданите
градска инфраструктура
0

Тихо и незабележимо отминаха две години от мандат 2015-2019 на Общински съвет Варна. Всичко е написано в един правилник, отвоюван със 70 хилядни протести и една горяща смърт. А 80% от общинските съветници дори не са го прочели! Тихо и незабележимо отминаха две години от  мандат 2015-2019 на Общински съвет Варна.

Тишината е завладяла общинските комисии и сесии, на които изказванията се свеждат до санитарен минимум. Управляващите съветници се изказват само след разрешение. Разрешението се взима от “партийната секретарка”, както сами си я наричат. А тя обича да сяда на стола на кмета в заседателната зала. Вярно, прави го когато него го няма, но пък е толкова хубаво …

Лявата опозиция е вяла и се изказва дежурно. Всяко изказване на Борислав Гуцанов кара някой в залата да се провикне: “А ти не ги ли вършеше същите, като беше председател.” Така критиките на БСП предварително са обречени на неуспех.

Дясната опозиция, доколкото е оцеляла след активната намеса сред членовете й, се изчерпва с изказванията на Григор Григоров.
Анализът на работата на Общински съвет-Варна логично започва с анализ на работата на неговите комисии.

Ще започнем с фрапиращите случаи.
По погрешка избран в началото на мандата за Председател на комисията „Борба с корупцията и корупционните практики”, Григоров още на второто й заседание е бламиран чрез рязкото увеличаване на членовете в комисията, така че управляващите да имат достатъчно гласове, за да изпратят най-пиперливите преписки в архив. Отношението към тази комисия личи и в странната й липса в новия сайт на Общински съвет- Варна. Дори не са си направили труда да я закрият с решение на Общински съвет. Просто тя не съществува за управлението на Варненския общински съвет и по тази причина я няма в сайта.
Няма корупция! Няма борба с нея!
За сметка на това се появява нов феномен за 28 год. нова история на варненската местна власт.

ЗАКРИТИТЕ КОМИСИИ
Няма друг мандат, в който да е имало закрити комисии. Не си мислете, че общинските съветници решават нещо свързано с националната сигурност. Просто хората имат право да заседават закрито и си го правят. Отделен е въпросът, че за да има закрито заседание, някой трябва да направи предложение за това, да се обоснове и накрая трябва да има гласуване. Четирите закрити заседания на правната комисия будят недоумение у хората, които се интересуват от темата. Но какво от това. Съветниците не се вълнуват от това какво впечатление ще направят. Те са избрани, но се изживяват като богоизбрани.
Прелюбопитно е закритото заседание на комисията по култура.
Проведеното на 24. 10. 2017 г., закрито заседание на ПК “Култура и духовно развитие” за членовете на комисията и било обявено, като “изнесено”. Изнесли се съветниците и ръководството на дирекцията далеко извън общината, за да избягат от медиите и гражданите, докато разглеждат отчета на Фонд”Култура” и Варна- Европейска младежка столица. От какво ги е страх, от какво ги е срам, те си знаят.
Членовете на комисията, обаче, не си спомнят да има предложение и гласуване за закрито заседание. Нещо повече- няма гласувани решения. Както се изрази Стен Лазаров – “Това беше една презентация за свършената работа, която беше само за информация”

Христо Боев стига по-далеч:
“Нямам спомен да сме гласували заседанието да бъде закрито. Знам, че като ни уведомяваха казаха, че е “изнесено” в Драматичния театър. То и няма логика да е закрито. Имаше презентация за това какво е свършено по Фонд “Култура” и Варна- Европейска мадежка столица. Не съм допускал, че това може да е обект на закрито заседание. Тук има нон-сенс. Ако е закрито, то тогава трябва да участват само общинските съветници, без други външни лица. А там присъстваха Антония Йовчева и Десислава Георгиева и още една жена, на която не знам името.”

Костадин Костадинов, който не е присъствал на заседанието си спомня, че много го е озадачил часът на комисията- 18 часа, след работно време.

Какво са скрили от обществеността общинските съветници?
Все пак не трябва да забравят, че рано или късно всичко тайно става явно.
Феноменът “закрити заседания” явно ще се разраства, защото опитите се указаха успешни. Какво пречи скоро да имаме закрити заседания и на комисиите по финанси и на собственост, или транспорт, например.

Съветниците явно са забравили, че най-важното в закона не е неговата буква, а неговият дух.
А духът на ЗМСМА поставя гражданите в правото си не само да искат информация, но и да упражняват контрол над своите избранници.

Но да продължим “постиженията” в този мандат.
Комисията “Опазване и възпроизводство на околната среда” няма нито едно заседание за повече от две години. НИТО ЕДНО!

Ето и отговора на Председателя на комисията Кирил Георгиев:
“Никакви материали не са насочвани към нашата комисия. Имам предвид материали за вземане на решение. Всичките бяха само за информация. За какво да свиквам комисия, когато информацията съветниците си я имат на таблетите.”

Едните не заседават, защото темите били само за информация, а другите заседават закрито, за да не изтече информация.

Да се смееш ли, или да плачеш?!
Още една комисия се мъдри в сайта с едно заседание- Временна комисия “Изработване на проект за правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.”

Попитан за това Костадин Костадинов отговаря:
“Много отдавна съм си подал оставката, като председател на комисията. Защо не се избира нов, не мога да кажа.”

Друго фрапиращо нарушение на действащия правилник на Общинския съвет е при комисиите “Туризъм” с председател Марица Гърдева и “Обществен ред и сигурност” с председател Неджиб Неджибов.

Съгласно правилника на Общинския съвет, “всяка постоянна комисия провежда поне едно заседание между сесиите.”
Към 1. 12. 2017 г. Общинският съвет мандат 2015-2019 има 22 заседания.
Посочените комисии имат проведени по четири заседания.
Дали Варна, като туристически град няма теми касаещи туризма и достойни за вниманието на общинските съветници? Всичко ли е наред със сигурността и обществения ред?
Въпроси без отговор.

Друг отличителен белег на този мандат е голямото дистанциране на гражданите от местната власт. А избраните общински съветници дори не разбират какво се случва.

Една част не разбират, друга махат с ръка, за да скрият гузността си, трети просто отсъстват.
Всичко е написано в един правилник, отвоюван със 70 хилядни протести и една горяща смърт. А 80% от общинските съветници дори не са го прочели!

Дано през новата 2018 г. го прочетат. Но е много по-вероятно да го променят.
Не им е удобен този правилник. Много права имат гражданите. Затова стартира плавно отнемане на тези права. Разбира се, със законни формулировки.

Какво да си пожелаем за третата година от този мандат?
Да пожелаем на общинските съветници да прочетат Закона за местно самоуправление и Правилника за работа на ОС- Варна.

Толкова неща ще разберат за правата, но и за задълженията си. И може би в третата година от мандата си ще проумеят клетвата, която са дали:

“Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия ДА СЕ РЪКОВОДЯ ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ВАРНЕСКА ОБЩИНА И ДА РАБОТЯ ЗА ТЯХНОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ. Заклех се!”

Веселина Савова

vlastta.com

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook