Спечели ли отново бетона във Варна?18етажен бетонен колос е на път да щръкне до входа на Морската градина

July 27th, 2018 | by gino
Спечели ли отново бетона във Варна?18етажен бетонен колос е на път да щръкне до входа на Морската градина
градска инфраструктура
0

Преди месеци гл.арх. Виктор Бузев изрече в медиите: “Време е Варна да има своята висока сграда, хотел “Черно море” стои самотно.” Какво точно е имал в предвид Бузев тогава не беше ясно, но със сигурност главния архитект е имал конкретна причина да направи това твърдение.

Наскоро в социалните мрежи излезе информация за един нов проект за нова сграда на мястото на хотел “Одесос”. Явно арх. Бузев е визирал именно този проект, когато е развивал абсурдната си теория за “самотната” сграда на хотел “Черно море”. Бъдещата сграда е предвидено да има … 18 етажа!  Според слуховете проекта вече е получил зелена светлина както от  Министерство на културата, така и от  ЕСУТ при Община Варна! Явно запазването на историческата и културна приемственост на Морската столица не е сред приоритетите на местната власт.  В построяването на нова 18-етажна сграда на входа на Морската градина няма никаква приемственост и синхронизация с околните сгради, типа и стила на строителството в тази централна част. Именно на това място най-силно се усеща духът на стара Варна и точно тук на входа на Морската градина е най-абсурдно да “изникне” поредния бетонен колос. 

Реализацията на такъв спорен проект е напълно реална, въпреки евентуалната гражданска съпротива. Правим този извод базирайки се на факта със скандално започнатата сграда при паметника на Почивка. Да се надяваме местната власт да направи обществено обсъждане и да се вслуша в мнението на варненци при решаването на строителството на такава сграда. А дано, ама ….

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook