Срещата на ОПЕК във Виена завърши без споразумение. Цената на петрола няма да се вдигне

June 2nd, 2016 | by gino
Срещата на ОПЕК във Виена завърши без споразумение. Цената на петрола няма да се вдигне
горещи теми
0

Днес във Виена се проведе 169-та среща на Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК.Основните теми, поради които се състоя срещата са подписването на споразумение за фиксиране на тавана за производство на нефт и избирането на нов генерален секретар на ОПЕК.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е по-вероятно да заложи на политика на още по засилено производство на срещата на петролните министри във Виена на 2 юни, като част от плана за допълнително разширяване на производствения капацитет и пазарен дял на организацията.

Срещата на картела е първата възможност на новият саудитски енергиен министър Халид Ал Фалих, да наложи политика на още по засилено производство. Саудитска Арабия официално съобщи, че има вероятност да се стигне до нова сделка, която би могла да включва дори Иран, ако тавана на производство бъде фискиран на 33 млн. барела дневно. Продукцията в рамките на картела през април скочи до 32.76 милиона барела на ден, което е най-високия темп на производство от 2008 г.

Стратегията на Саудитска Арабия, най-големият производител и износител на суров петрол в света и картелната организация ОПЕК от средата на 2014 г. да извадят от пазара компаниите с висок марж на добив проработи успешно. Според доклада на Baker Hughes, резултатът е прекратяване на дейността на 68% от нефтените платформи в САЩ и срив на цените на петрол с над 70% през 2015 г.  В резултат на успешната картелна петролна политика, производството на петрол извън ОПЕК е на път към най-големия си спад от 1992 г.

Организацията на страните износителки на петрол на последната среща в Доха през април, отхвърли споразумението за таван на производството с Русия и най-големите страни петролни производителки извън пакта. Картела продължи да се придържа към ефективната стратегия на свръхпроизводство с цел разширяване на пазарните си дялове.

Суровият петрол се покачва близо 80% от 12 годишното дъно през февруари и близо 7% през месец май на фона понижаващото се производство в САЩ, прекъсване на доставките от Канада, поради пожарите в Алберта и атаките на петролни хъбове в Нигерия.бПетрола премина бариерата от 50 долара за барел през миналата седмица на 26 май, което е най-високото ниво от 7 месеца.

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook