Става горещо: Ким вече си има водородна бомба

September 3rd, 2017 | by gino
Става горещо: Ким вече си има водородна бомба
горещи теми
0

Северна Корея официално обяви, че е провела своето шесто и най-мощно ядрено изпитание в неделя, за което обясни, че е било успешна детонация на модерна водородна бомба. Информацията от Пхенян представлява значителна ескалация на противопоставянето на Северна Корея на САЩ и съюзниците им.

Изявлението от Пхенян дойде няколко часа, след като международните сеизмологични агенции засякоха земетресение, предизвикано от човешка дейност, в близост до площадката за изпитания на Северна Корея – Punggye-ri. За това земетресение японски и южнокорейски представители коментира, че е било около 10 пъти по-силно, отколкото трусът, който беше регистриран след последното изпитание преди година.

Северна Корея разработва своите ядрена и ракетна програми в явно пренебрежение на резолюциите и санкциите от страна на Съвета за сигурност на ООН. В изявлението си Пхенян добави, че Ким Чен-ун е наредил провеждането на изпитанието с водородна бомба, както и че тестът е определен от властите като „напълно успешна“ и „значима“ стъпка към завършване на програмите за ядрени оръжия на страната. Бомбата е предвидена да бъде монтирана на новосъздадена междуконтинентална балистична ракета.

Строгите международни санкции и ембаргото наложено на Северна Корея явно не успяват да пречупят волята на лидера Ким Чен Ун да притежава водородна бомба. След този опит обстановката на корейския полуоствров опасно се нагорещи. Опасността Северна Корея в даден момент да използва оръжието съвсем не е за пренебрегване. Южна Корея, Япония и САЩ определено има защо да се притесняват.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook