Трагедията Хитрино: Трагичен инцидент или саботаж?

December 13th, 2016 | by gino
Трагедията Хитрино: Трагичен инцидент или саботаж?
горещи теми
0

Новината за взрив на цистерна на дерайлирал влак с центъра на село Хитрино потресе страната! Повече от два дена освен първоначалните съобщения на взрив на дерайлирала цистерна нямаше официална информация какво точно се е случило. След появята и на снимки от мястото на трагедията в социалните мрежи започнаха да се задават и въпроси къде е взривената цистерна и как така другите не са взривени? Натискът за повече информация доведе до лансирането на версия, според която цистерната се е спукала при удара, газът е излязъл, образувал е гъст облак над селото и едва тогава след поява на искра се е взривил!?!

А ето и мнението на експерта Георги Манолов от фирма Инфлекс ООД, който повече от 10 години е извършвал технически надзор на ГСИ.
“Цистерна с пропан-бутан не може да се взриви! Взривоопасната концентрация пропан-бутан – въздух е от 2-9%! В цистерната налягането е около 8-10 атм , спука ли се цистерната, газта ще гори на разстояние от пробойната. Нарича се стоящ пламък. Разлятия пропан-бутан гори, няма как да се взриви!
Втечнения пропан-бутана е по-тежък от въздуха и по-лек от водата.От течно до газообразно състояние пропан-бутана увеличава обема си 260 пъти и трябва да се смеси с въздух в съотношение 7% газ към –93% обемни единици въздух. Този процес иска време и затворен обем.Времето е студено и изпарението е бавно. Как да се получи взрив при тези условия? Няма как!
Взривната вълна е разместила леглата на хората в Шумен, на 20 километра. Какво може да предизвика ударна вълна на 20 километра?
Едва ли ще научим причината.”

Остава въпроса дали случилото се е трагичен инцидент или е саботаж от конкурент в бизнеса с газ?

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook