ТРИУМФЪТ НА ПРОСТАЦИТЕ

September 1st, 2019 | by gino
ТРИУМФЪТ НА ПРОСТАЦИТЕ
горещи теми
0

Както беше казал някой, няма по-страшно нещо от простака, облечен във власт. Всъщност в момента имаме тържество, триумф, диктатура на простотията. Така да се каже, за тридесет години успяхме да си селектираме всичко скудоумно, просто, необразовано, нагло, и да си го сложим да ни управлява.

Простакът обича само себе си. С постигането дори на най-дребната власт, той се самоубеждава, че е черешката на тортата на еволюцията и е постигнал поста не поради нелепо стечение на обстоятелствата, а заради някакви мистични лични качества. И започва да гледа на останалото човечество, все едно новоназначен бог.

Първата работа на овластения простак е да се заобиколи с други простаци, за да се чувства в естествената си среда и нищо да не застрашава новопридобитото божествено самочувствие. Втората – да отстрани от властта всеки, който знае например кой е Волтер, Монтескьо и е чел повече от две книги в живота си, за предпочитане юношески.

Овластеният простак е дълбоко убеден, че всеки таксиметров шофьор може да управлява държавата. Той дори не подозира, че се изискват много качества, образование и интелект. Просто взема решение, като раздава пари и се къпе в славата на благодарния народец, обикновено на същото интелектуално ниво като него. Простакът приема овациите и мазните погледи на стадото като окончателното доказателство, че е бог и държавата ще загине без него. Той се олицетворява с държавата. Тя е негова. Той дава парите, той разпределя порциите, той уволнява, той инвестира. ТОЙ!

В държавата, управлявана от овластените простаци, плебсът се състои от мислещите. Те не се допускат до властта, пази Боже, да вземат да свършат нещо полезно и по този начин да поставят под съмнение божественият хаос на простака. Освен това, понеже дълбоко в подсъзнанието си простакът си знае колко е прост, той не допуска в обкръжението си и властта никой, който да му напомня за това.

Осанна, Баце! Велик си, Бойко! Да живее Борисов! А Той с благо и снизходително око наблюдава матриялът с една гънка между ушите и се убеждава за пореден път, че си Го заслужаваме !

А умните….умните дори не могат да се съберат трима на едно място и да имат едно мнение. Убедени са, че с божественият простак могат да се справят с търпение и изчакване да му се изчерпят простотиите. И във вялото очакване някой друг да свърши работата, докато те го критикуват отстрани.

Вива булгарикус простакус! Заслужаваме си всичко!

Елена Гунчева, Фейсбук

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook