Три жени влизат в битката за кметския стол на София?

August 13th, 2019 | by gino
Три жени влизат в битката за кметския стол на София?
градска инфраструктура
0

Тази есен за първи път битката за кметския стол в София се очертава да бъде ожесточена и напълно непридвидима. За най-сериозни претенденти за кмет на столицата се спрягат имената на три дами: Йорданка Фандъкова, Мая Манолова и Десилава Иванчева. Шансовете на останалите кандидати са на практика нищожни.

1.Йорданка Фандъкова: Досегашният кмет Йорданка Фандъкова най-вероятно ще бъде избора на ГЕРБ въпреки, че официална позиция на партията все още няма. Както всички знаят в ГЕРБ решенията се вземат еднолично от Борисов и за тези местни избори той е решил да държи в напрежение всички кметове на ГЕРБ. Предимствата на Фандъкова са мощната подкрепа на ГЕРБ, на общинските и на държавните структури. Без тази подкрепа шансовете на Фандъкова на практика са нулеви. Слабите и места са постоянните скандали с уличните ремонти и презастрояването на столицата. Успехът на Фандъкова зависи от мобилизирането на членовете на ГЕРБ и от “подкрепата” на общинската и държавната администрация и най-вече от “правилното” броене на гласовете.

2.Мая Манолова: Омбудсманът Мая Манолова е може би сериознен опонент на Фандъкова въпреки, че все още няма официално потвърждение за участие в изборите. Манолова през последните години успешно гради имидж на защитничка на слабите и на онеправданите. Със своите действия управляващите допринасят допълнително за увеличаващата се популярност на Манолова. Не бива да се забравя обаче това, че Манолова излезе от редиците на БСП и избора и за омбудсман бе една сделка между ГЕРБ и БСП. По паментливите си спомнят и скандалното и признание, че именно тя е предложила Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Опитите на Мая Манолова да се представи за сериозен опонент на сегашното управление на София обаче нямат голям шанс да се увенчаят с успех. Обвързаността и с БСП ще отблъсне голяма част от софиянци.

3.Десислава Иванчева: Бившата кметица на район Младост все още не е обявила, че ще участва в надпреварата за кметския стол на София. На предните местни избори тя победи убедително в най-големия района на столицата въпреки, че се изправи срещу цялата мощ на ГЕРБ и държавата. Опитите и да спре строителството в Младост и навлякоха огромни проблеми, но и спечелиха симпатиите на столичани. Събраните гласове на евроизборите показаха, че тя е сериозен противник и е много опасно да бъде подценявана. Иванчева всъщност е реалната алтернатива на сегашното управление на столицата и най-вероятно кандидатурата и би обрала и протестния вот на столичани. При един балотаж срещу Фандъкова и при едни честни избори Иванчева има реални шансове за победа.

Залогът на кметския стол в София е много голям: Само ще отбележим, че годишния бюджет на града е над 1 милиард, а освен това общината управлява многобройни фирми с многочислени бордове. През нея минават обществени поръчки за милиони левове – от озеленяване, през ремонти, до европейски фондове. Затова и битката за поста ще бъде жестока и непредвидима. Едно е сигурно обаче – следващия кмет на столицата ще бъде жена.

varnahot.com

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook