Ударно усвояване на стотици милиони за язовирите

January 6th, 2020 | by gino
Ударно усвояване на стотици милиони за язовирите
градска инфраструктура
0

Повече от месец Перник е без вода, а воден режим заплашва и Ботевград, Сливен, Шумен и още няколко града! Омуртаг пък е на воден режим от поне 25 години. Всичко това се случва не някъде в Африка, а в Европейска България и то в 21 век. Ние от varnahot.com решихме да намерим отговор как се стигна до това положение и защо досега не са били отделени пари да се решат тези проблеми?

Според премиера Борисов вина за сегашното положение имали комунистите, които нищо не са направили по въпроса. Както знаем Борисов никога не лъже, но за всеки случай решихме да проверим дали това е така.

Оказва се обаче, че за ремонти и поддръжка на язовирите у нас са усвоени над 700 милиона лева само за последните 10 години! По една случайност през този период страната ни се управлява и то много успешно от трите правителства на Бойко Борисов.

2010 година:  Световната банка отпуска 81 милиона евро или 162 милиона лева! Медиите излизат с гръмки заглавия по темата. Парите да бъдат усвоени за ремонти на язовирите “Луда Яна” (Панагюрище), “Нейковци” (Трявна) и “Пловдивци” (Мадан, Рудозем) и пернишкият язовир “Студена”. Обещава се процедурите и строителството да отнемат 3 години и до средата на 2013 г. проблемът с водоснабдяването във въпросните места би трябвало да бъде решен. Парите са отпуснати, но какво се е случило с тях няма информация.

2016 година: Три години след като язовир “Студена” би трябвало да бъде ремонтиран Министър Лиляна Павлова дава старт на ремонта …… същия язовир “Студена” като за целта правителството е отделило 32 милиона лева!

2018 година: Две години след последните милиони държавата алармира, че много язовири се нуждаят спешно от ремонт. За отпуснатите над 160 милиона от Световната банка именно за ремонтите на същите тези язовири – нито дума. За случая държавата създава Държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовирите”(ДПУСЯ), на което е отпуснат бюджет от 500 милиона лева за ремонт на язовирите.

2020 година: Перник вече е без вода, а язовир “Студена” е за ……. ремонт! Премиера Борисов отпуска спешно 30 милиона лева за решаване на проблема! За проблема виновни се оказват комунистите, кметовете и бабите дето не затваряли чешмите си… За над 700 милиона лева усвоени за язовирите през последните 10 години – нито дума!

Видимите резултати до момента са, че милионите за язовирите изчезват по-бързо и от водата в тях. Апетитите на управляващите се увеличават от година на година! Сега за “цялостно решаване” на проблема с водата в страната на Борисов са му били необходими 2 милиарда лева!

С оглед на резултатите от усвоените досега 700 милиона лева, ние се опасяваме, че само 2 милиарда лева няма да стигнат за никъде!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook