Урсула фон дер Лайен: Демокрациите не могат да работят без свободни и независими медии

March 31st, 2020 | by gino
Урсула фон дер Лайен: Демокрациите не могат да работят без свободни и независими медии
горещи теми
0
Демокрациите не могат да работят без свободни и независими медии. Сега е по-важно от когато и да било журналистите да могат да вършат работата си свободно и точно, така че да се противопоставят на дезинформацията и да има гаранция, че гражданите имат достъп до ключова информация. Всички извънредни мерки трябва да са ограничени до необходимото и стриктно пропорционални. Те не трябва да продължават вечно.

Това се казва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по повод  въведените извънредните мерки заради борбата с коронавируса. По думите й те не трябва да са за сметка на основни принципи и ценности, залегнали в договорите на ЕС.

 

Вчера унгарският парламент одобри нов закон, който дава на премиера Виктор Орбан възможност да управлява чрез укази на практика за неопределено време. Според един от приетите текстове, се предвижда 5 години затвор за всички, които възпрепятстват мерките за борба с коронавируса и за тези, които разпространяват фалшива или изкривена информация за действията на кабинета.

Действията на унгарското правителство ще бъдат обсъдени на утрешния колегиум на еврокомисарите.

frognews.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook