“Успехите” на международника Борисов – ЕК отряза България за пакета “Макрон”

January 10th, 2019 | by gino
“Успехите” на международника Борисов – ЕК отряза България за пакета “Макрон”
горещи теми
0

Днес транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета Мобилност. Евродепутатите не се съобразиха с претенциите на България и приеха пакета “Мобилност”. Според приетите промени превозното средство трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици, както и, че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел.

Късно е либе за китка! Протестите на превозвачите в Брюксел бяха предварително обречени, защото решенията на еврокомисията вече са договорени и гласуването е само официализиране на взетите решения. Това би трябвало да е ясно на нашите евродепутати и на правителството. Изпращането на транспортния министър и организирането на транспортните фирми е само прах в очите на хората, че властта се грижи за националните интереси.

С европредседателството си България пропусна златен шанс да защити националните си интереси и интересите на българския бизнес! Промените на Макрон са предложени от преди повече от година. Борисов, цялото правителство и евродепутатите трябваше да започнат веднага да лобират за интересите на българския бизнес, да търсят лобита и да започнат предварителни разговори за защитаване на българската позиция. За Борисов обаче е важно да се снима с евролидерите, да събира снимки за своята “библиотека” и да трупа рейтинг с “успехите” на външнополитическия фронт.

Успехите обаче не се измерват с броя снимки и броя потупвания по рамото и изказванията колко е ценен Борисов за Европа. За разлика от Борисов евролидерите си защитават интересите на своя бизнес. В името на тези интереси могат да се снимат, да говорят колко “уважават” Борисов, но именно реалните резултати показват истинските им цели.

България имаше златен шанс с европредседателството си да насочи вниманието на Европа към важни за страната и за българския бизнес теми. Вместо да настояваме за това, Борисов предпочете темата за разширяването на ЕС към Западните балкани – тема напълно неадекватна за сегашното време. В момент, когато темите на ЕС са сигурността темата за разширяване е най-малкото ненавременна. Отрязването на българските претенции от Еврокомисията е реалния резултат от външнополитическата активност на Борисов и показва пълния му провал при защитата на интересите на страната. Естествено ТОЙ никога няма да е виновен. Пак виновни ще са комунистите, президента или ланския сняг…

Важното за премиера е Макрон да се прегръща с него, да го нарича свой приятел и охотно да позира за съвместна снимка. А бизнеса да се оправя. Бойко не е слънце да огрее навсякъде. Ако го няма кой ще ви пази от комунистите, а?

бм7

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook