Утре ще се проведе Марш за право и свобода против избирането на Иван Гешев

September 24th, 2019 | by gino
Утре ще се проведе Марш за право и свобода против избирането на Иван Гешев
протести
0

Утре вечер пред Парламента Инициативата “Правосъдие за всеки” организира “Марш за право и свобода”. Събитието е организирано в социалните мрежи. Публикуваме обръщението на организаторите:

Време е за свобода и гняв, време е за промяна!
Висшият Съдебен съвет обяви 24.10 за окончателна дата за избора на нов главен прокурор. Тази седмица започват изслушванията на единствения кандидат. Ние също искаме да бъдем чути, но понеже не ни канят да си зададем въпросите вътре, ще ги зададем навън. Пращат ни мутри, пращат ни ръгбисти, футболни фенове, за да ни респектират, но не успяват, защото свободата трудно може да бъде смачкана. Започнаха да свалят от ефир авторитетни журналисти, да арестуват фоторепортери, за да заглушат словото, но пак не успяха, защото словото е сила! Бяхме три хиляди преди няколко дни и направихме жива верига около Народното събрание, сега нека бъдем десет хиляди на 25.09 пред Праламента, за да им припомним, че имат да разглеждат нашите искания за отмяна на тази порочна процедура за назначаване на главен прокурор от олигархията! Нека видим можем ли от Народното събрание да стигнем с тази жива верига чак до Съдебната палата, да покажем, че няма да пробият гражданската активност с плитки ченгеджийски сценарии! В нас е силата, защото сме свободни и гневни и ще ги накараме да ни разберат, дори ако се наложи да се преместим пред сградата на ВСС.

Искането на оставки на политици не е наш приоритет, защото така не се решават проблемите в правосъдието, а се подменя само темата за проблема! Ние добре знаем, че проблемът в Прокуратурата е системен и е нарочно създаден, за да се храни Мафията и да се използва като инструмент срещу неудобните. Който и да е управлявал в последните 29 години, този проблем винаги е бил наличен. Затова една оставка не би решила системния проблем. Главният прокурор винаги е бил безконтролен и всесилен, а сега управляващите станаха прекалено нагли и се опитват вече да подменят Правото и демокрацията с правообслужване и мека олигархия! Трябва да направим всичко, за да решим този проблем! Пътят до там е дълъг, като внесеното от нас в парламента предложение за изменение на Закона за съдебната власт е само първата стъпка. Успеем ли с нея, ще бъдем още по-мотивирани да продължим, а депутатите ще имат все по-малко оправдания да не се съобразят с последващите ни предложения, особено ако са подкрепени масово от гражданите! Затова е важно да бъдем много – така и в парламент, и в правителство вече няма да могат да се правят, че не ни виждат или чуват.

Кажете на вашите приятели и близки, че това е най-важното за бъдещето ни, че не може да пропуснат този протест и този месец до избора, защото после ще е късно, много късно!

Очакваме ви с вашите послания, плакати, знамена и всичко останало на 25.09 в 18 часа пред Народното събрание! Набираме и добровобци за стюарди, пишете ни съобщения на страницата!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook