Файнешъл таймс: ЕС със сигурност приветства силната прегръдка на Бойко Борисов

January 16th, 2018 | by gino
Файнешъл таймс: ЕС със сигурност приветства силната прегръдка на Бойко Борисов
горещи теми
0

Когато двамата големи евродепутати от европейската политика – британският външен министър Борис Джонсън и премиерът на България Бойко Борисов – застанаха един до друг миналата година, един наблюдател не можеше да се сдържи да не направи ироничен коментар.

“Исках да се присъединя към ЕС, откакто бях млад”, каза Еди Рама, премиерът на Албания, когато се приближи до двойката на среща на върха в Триест. “Но никога не съм мислил, че Борис ще си тръгне – и че Борисов ще остане, за да го управлява.”

Някои българи едва ли могат да повярват. Десет години след присъединяването си към ЕС България си остава най-бедната държава в Европейския съюз, която се бори с корупцията на високо равнище и слабите институции. Тези проблеми задържат влизането на България в Шенгенска зона.

Независимо от това, на 1 януари България прие за пръв път ротационното председателство на блока, като му даде специални отговорности, за да запази гладко европейската законодателна машина през труден период, включително британски преговори с Великобритания.

На кормилото е г-н Борисов, който има черен колан от карате и е бивш бодигард. Страните, които поемат председателството, понякога се борят да установят силен старт за шестмесечния си мандат.

Тревогите за дебюта на президентството в България не бяха подпомогнати от неотдавнашните престрелки и убийства на бизнесмен и висш данъчен служител в София (“Може да се случи навсякъде”), нито от присъствието на крайнодесни партии в коалиционното му правителство.

И все пак марката на дясноцентристката политика на г-н Борисов се смята за по-скоро актив, отколкото пасив в Брюксел.Подобно на Роберт Фицо в Словакия, българският премиер съчетава пясъчна националистическа политика, благоприятстваща по-скоро огради, отколкото имигранти, с очевидно проевропейско послание.

“Той спечели доверие и разбира много по-добре сега защо европейските политики и политики имат значение, защо има преки преводи между това какво се случва в Европа и колко успешен е той в България”, каза Весела Чернева от Европейския съвет за външни отношения. “Това не е нещо, което естествено идва от българските политици от последното десетилетие”.

Г-н Борисов благодари на ЕС за икономическото пътуване на България от комунистически времена, когато бананите “бяха само за Коледа”, а “Кока-Кола” беше за “специални случаи за специални хора в специални магазини”. Той се позовава публично на това, как ЕС финансира пътища, мостове и дори пречиствателни станции за вода, и дори назова една метростанция “Европейски съюз”.

Ивайло Калфин, левоцентрист бивш вицепремиер, заяви, че никога не би си представял, че ще се присъедини към кабинета на Борисов.

– Но искрено мога да ви кажа, че е лесно да се работи с него. , , той основно мрази хората [протестиращи] по улиците. Но ако не предизвикваш хора, значи си добре.

Загрижеността на равнище ЕС за проблемите на България, от корупцията до свободата на пресата, бяха частично задържани от лоялността на г-н Борисов. За европейските лидери Борисов се оказа надежден и прагматичен съюзник. Дейвид Камерън, бившият премиер на Великобритания, често се засмя, че се нуждае от възстановяване от “прегръдката на Бойко” от гърдите на г-н Борисов.  За други страни като Франция, Германия и Холандия, притесненията са свързани с метафоричната прегръдка на г-н Борисов.

България настоява да се присъедини към Шенген – така че гражданите му да могат да пътуват без паспорти в повечето държави от ЕС – и да влязат в механизма на обменните курсове – “чакалнята” за еврото. Но докато България отговаря на много критерии на хартия, висши представители на ЕС се притесняват, че институциите й са далеч от готовност.

За да постигне целите си, г-н Борисов покани Марку Руте, премиер на Холандия, за турне на турско-българската граница. “Ако има по-добре защитена Шенгенска граница, ще кажа, добре, не ни приемайте”, каза Борисов, добавяйки, че България “наистина не заслужава” да бъде изключена. Първата позиция на България в миграционната криза на ЕС я накара да обърне инстинкта си, за да се изолира от балканските проблеми. В знак на външен завой водещото събитие на България по време на председателството на ЕС ще бъде срещата на върха на Западните Балкани, за да съживи отношенията на блока с този регион.

Гордостният акцент на г-н Борисов е върху подобряването на пътните мрежи и таксите за мобилен роуминг. Той постави идеята на Ангела Меркел, като направи паралели с автомагистралите, построени след обединението на Германия.

Предизвикателството на г-н Борисов ще бъде да покаже, че неговият персонализиран стил на политика – президентът на Европейския съвет Доналд Туск, се пошегувал, че може да “удари страх в много тракийски воини” – може да се превърне в ефикасно председателство на ЕС.

След това има области, в които неговите възгледи могат да възпрепятстват ролята на България като председател: той се противопостави на задължителните квоти за бежанците на ЕС, например, и изрази резерви относно “лошия прецедент” на осъждане на Полша за авторитаризъм.

Разговорите за бюджета на ЕС, които стартират по време на българското председателство, също могат да се окажат трудни. Посланието на г-н Борисов към партньорите му е достатъчно ясно: “Дайте ми повече пари и мога да ви обичам повече”.

Файнешъл таймс

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook