Цените на горивата в най-добрият град за зареждане

June 7th, 2016 | by gino
Цените на горивата в най-добрият град за зареждане
горещи теми
0

Цените на горивата са една от най-чувствителните теми у нас. Темата стана още по актуална след появата на пазара на горива на бизнесмена Марешки, който буквално взриви пазара. Появата му пред октомври месец миналата година съвпадна и с най-големия спад на цената на петрола в последните седем години като в края на януари цената се срина до 27$ за барел. От тогава обаче цената бавно, но сигурно се върна на нивата от 50$ за барел. Цените на бензиностанциите също се увеличиха.

Цените на горивата във Варна като най-добър град за зареждане дълго време оставаха значително по-ниски от тези в страната. В опита си да се противопоставят на дъмпинга на Марешки и Лукойл и Ромпетрол намаляваха цените на бензиностанциите си, но само в района на МЕТРО Варна. През май месец обаче едровите цени на рафинерията Лукойл чувствително се вдигнаха. Това логично доведе до повишаване на цените и по бензиностанциите.

За пръв път от появата на Марешки и Лукойл и Ромпетрол вдигнаха цените на всичките си бензиностанции и спряха да се съобразяват с бензиностанцията на Марешки. Какви са цените на двете вериги и на Марешки в момента?

Бензин А95Н се търгува на 1,76 лв при Марешки, 1,89 лв при Лукойл и 1,83 лв при Ромпетрол!

Дизелът се търгува на 1,69 лв при Марешки, 1,87 лв при Лукойл и 1,79 лв при Ромпетрол!

Очевидно е, че най-изгодно е да се зарежда на бензиностанцията на Марешки!

За да прецените кои цени са реални и кои не ще публикуваме заводските цени на рафинерия Лукойл, от която взема гориво и Марешки. Днес 7 юни едровите цени са 1840 лв за 1000 л бензин А95Н или 1,84 лв за литър бензин. Доставната цена на дизела е 1754 лв за 1000 л или над 1,75 лв за литър дизел.

На практика бензиностанцията на Марешки продава бензина на 8 ст под цената на рафинерията, а дизела на 6 ст под цената на рафинерията! 

1313

 

Досега всеки път, когато питаха Марешки как така продава на цени под доставната, той умело се измъкваше в контравъпроса а как другите продават на същите цени и така не даваше отговор. Сега за пръв път нито един играч на пазара не поддържа неговите цени. Веригите ли се отказаха да се борят с Марешки или наистина той работи на загуба и цените му са непосилни?

При условие, че той доказано взема гориво от Лукойл, то единствения начин Марешки да пребори с цена собствения си доставчик е да продава на загуба! Наличието на политически амбиции дава отговора и защо го прави.Продажбите на евтино гориво гарантират хиляди фанатично верни последователи, отказващи да разсъждават. 

КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ СЕГАШНАТА СИТУАЦИЯ?

1. Печеливш номер едно – МАРЕШКИ.Сегашната ситуация го бетонира като лидер на продажбите във Варна. С оглед на политическите му амбиции, това му носи много дивиденти и сляпо следващи го фенове.

2. Печеливш номер две – ВАРНЕНЦИ. Варненци поне по едно нещо са обект на завист на всички други българи. Може друго да няма в града, но поне горивото е евтино.

3. Печеливш номер три – монополиста ЛУКОЙЛ !!! Колкото и абсурдно да е най-голяма изгода от ситуацията има ….. Лукойл. На първо място Марешки продава именно горивата на Лукойл. Второ, което всъщност е по-важно благодарение на дъмпинга на Марешки малките и независими обекти са подложени на огромен натиск и започват да изпадат от пазара. И третото също много важно – поради ниските цени на Марешки много клиенти купуващи гориво на едро от независими търговци се върнаха да зареждат на колонките и натискът над тези търговци, продаващи основно вносно гориво също е огромен и те също започват да отпадат от пазара. Така постепенно Лукойл разширява пазарния си дял и оказва натиск въпру фирмите внасящи гориво и опитващи се да конкурират монополиста. На практика Марешки върши черната работа на монопола. Факт!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook