Цените на петрола отново тръгнаха надолу! Саудитска арабия отказа да намали добивите.

April 2nd, 2016 | by gino
Цените на петрола отново тръгнаха надолу! Саудитска арабия отказа да намали добивите.
горещи теми
0

Цените на петрола бързо намаляха днес и достигнаха нива под 39$ за барел! Това се случи след срещата на Организацията на страните износителки на петрол ( ОПЕК). Според запознати проблемът е, че Саудитска Арабия е поставила условие да замрази добива си, само ако същото направят и Иран. След два дни на надежди за споразумение и съответно на поскъпване на петрола, котировките слязоха днес с близо 4%. Промяна в тенденцията близките две седмици не се очаква.

Следващата среща е планирана за 17 април в Доха. За срещата са потвърдили участие 12 държави, каза министърът на петрола на Катар Мохамед бин Салех ал Сада. По думите му това са Саудитска Арабия, Русия, Кувейт, ОАЕ, Венецуела, Нигерия, Алжир, Индонезия, Еквадор, Бахрейн, Оман и домакините от Катар. Вероятността обаче и на тази среща да не се стигне до споразументие за ограничаване на добива е много голяма. Според експерти основният конфликт се очертава между Саудитска арабия и Иран. Саудитците настояват Иран сериозно да ограничи износа, но за иранците падането на ембаргото и възможността за по-голям икспорт означава стабилизиране на държавата. Така че шансът да приемат ограничения в износа е нищожен. От друга страна ниските цени на петрола изправят пред банкрут страни като Венецуела и Нигерия. Русия също изпитва ликвидни проблеми. Тези страни ще настояват за приемането на спешни мерки за овладяване на ситуацията.

Въпреки всичко анализът на експерти на varnahot.com показва, че в близко бъдеще споразумение в ОПЕК не се очертава и 2016 г ще премине под ниските цени на петрола. Да се надяваме това да се отрази и на крайните цени по бензиностанциите у нас.

5-refined

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook