Цените на петрола тръгват надолу

January 11th, 2018 | by gino
Цените на петрола тръгват надолу
горещи теми
0

Цените на петрола слязоха от 3-годишния си връх от вчера и подсказват, че 13-процентното увеличение от началото на декември може да е загърбено, въпреки изненадващия спад на производството и намалените запаси на суров петрол в САЩ.

Към 8.30 часа българско време фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) се понижиха със 7 цента, до 63,50 долара за барел, но все още са близо до най-високото си ниво от 63,67 долара за барел.

В същото време фючърсите на европейския вид Brent спаднаха с 10 цента, до 69.10 долара за барел спрямо нивата при затваряне на търговията вчера, но все още са близо до най-високото си ниво от 69.37 долара за барел, отчетено вчера и сравнимо с това през май 2015 година.

Натискът върху цените се увеличава, тъй като Иран и Ирак, съответно вторият и третият по големина производител на петрол в Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) намалиха цените на предлагания от тях петрол, за да привлекат повече клиенти.

Досега пазарите получаваха силна подкрепа от намаленото производство на страните от ОПЕК и други държави извън картела, вкл. и Русия, които подписаха споразумение да намалят добивите си от началото на 2017 година, като продължиха срока на действие на споразумението до края на 2018 година.

Неочаквана ценова подкрепа дойде от САЩ, където запасите на суров петрол спаднаха с около 5 милиона барела до общо 419,5 милиона барела през миналата седмица, която завърши на 5 януари. Това е малко под петгодишната средна стойност от около 420 милиона барела.

Добивите на суровината в САЩ също са намалели с 290 000 барела на ден до 9,5 млн. барела, съобщи вчера Агенцията за енергийна информация (EIA), но предупреди, че се очаква много скоро американското производство на суров петрол да достигне рекордните 10 милиона барела в денонощие.

Въпреки това на пазара преобладават „мечите” настроения, че цените на горивата ще продължат да падат, тъй като запасите в Азия и САЩ остават големи и перспективата е те да се увеличават. Потвърждение са данните на EIA, че запасите на бензин са нараснали с 4,1 милиона барела, което е повече от очакванията на анализаторите.

След като цената на суровия петрол се повиши с повече от 13 процента от началото на декември, някои анализатори очакват корекция на цените в посока надолу.

econ.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook