Челен опит: В Македония протестиращи нахлуха в парламента и набиха депутати

April 27th, 2017 | by gino
Челен опит: В Македония протестиращи нахлуха в парламента и набиха депутати
горещи теми
0

Стотици протестиращи срещу “Албанската платформа” в Скопие нахлуха в македонския парламент, а хиляди скандират отвън. Около 21:00 часа влезе и полицията. Има информация за бити депутати.

Според главния редактор на македонското издание МКД – Александър Дамовски, който се намира в Събранието на Македония, са бити няколко депутати от ВМРО-ДПМНЕ заедно с лидера на Алианс за албанците д-р Зиедин Села.

Нахлуването на множеството стана минути, след като депутатите от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент.

Македонските журналисти съобщават, че един от битите депутати е Зоран Заев, той е с окървавено лице. Депутатите от новото парламентарно мнозинство пък били заключени в стаята за пресконференции, заедно с група журналисти. Сред битите народни представители са и Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски и Петре Шилегов.

Албанската платформа е споразумение, подписано от трите албански партии и съдържащо специфични условия за влизане в управлението. Основните му елементи са признаването на албанския като втори официален език и равно разпределение на властта в регионите на страната между етносите, включително и в западните области на Македония, където преобладават албанците. 

Македонският президент Георге Иванов остро се противпостави на това. След последните избори през декември СДСМ успя да сглоби коалиция с албанския си партньор – Демократичният съюз за интеграция (ДСИ). В същото време ВМРО-ДПМНЕ не иска да губи контрол върху правителството, тъй като нейните лидери могат да се изправят пред криминални обвинения. Но без албанския си партньор ДСИ бившите управляващи нямат достатъчното мнозинство за формиране на нов кабинет. Според една от гледните точки – за да се хареса на македонската публика, Москва твърди, че в Скопие се извършва антинационален преврат, насочван от САЩ от милиардера Джордж Сорос. Според руската пропагандна машина Вашингтон подкрепя разделянето на Македония и Сърбия и създаването на т. нар. Велика Албания.

След като положи клетва, Джафери се обърна на албански език към народните представители.

За Джафери не гласуваха депутатите от двете албански партии – Движението “Беса” и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120-местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ – 10 и Албанският алианс, който има само 3-ма народни представители.

Балканите – следващото бойно поле за Русия и САЩ

През днешния ден СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ си отправиха поредните тежки обвинения. Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че “парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание”. От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че “амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове”.

Протестите се организират от Гражданското сдружение “За единна Македония” от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори.

Преди време от Центъра за анализ на европейските политики (CEPA) заявиха, че Москва отваря нов фронт на Балканите с насочени усилия към засилването на македонската политическа криза. Целта е не само да се намалят перспективите на Македония за влизане в НАТО и ЕС, но и дори още по-застрашително, Балканите да се превърнат в конфликтна зона, която изобразява слабостите на Запада, както и да се засили руското влияние в региона, пише Януш Бугайски.

vesti.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook