Ще влезе ли прокуратурата и в частните бизнес?

March 17th, 2018 | by gino
Ще влезе ли прокуратурата и в частните бизнес?
ваши репортажи
0

Парламентарната правна комисия в сряда прие на първо четене законопроект на правителството за промени в Наказателния кодекс, свързани с корупцията в частния сектор. Проектът бе приет с гласовете на управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

По наше скромно мнение законопроектът е концептуално объркан, той не просто недопустимо приравнява корупцията в публичния сектор с тази в частния сектор, които функционират на различни принципи, но и на практика криминализира целия търговски и граждански оборот. Още преди да бъде гласуван спорния законопроект бе критикуван от Висшия адвокатски съвет, Върховния касационен съд, Асоциацията на организациите на българските работодатели, Съюз “Произведено в България”, както и от редица юристи. Всеки втори български гражданин ще стане обект на наказателно преследване, а всяко неизпълнение на договорно задължение може да доведе до ангажиране на наказателна отговорност, се казва в становището на адвокатурата. Размиват се разликите между наказателна отговорност, дисциплинарна и административна отговорност. На всичкото отгоре мотивите към проекта са твърде общи и неконкретни, а за някои разпоредби просто липсват, се казва в становището на ВКС. То, между другото, започва с това, че наказателната колегия на ВКС е изразила становище по законопроекта още преди внасянето му в парламента, но “вносителят не е съобразил отправените критики и забележки”.
Председателят на УС на Съюз “Произведено в България” Кънчо Стойчев коментира идеята за криминализиране на облагата и щетата в търговския оборот по следния начин: “Всеки, който се занимава с някакво производство, го прави за облага, всеки ден, в който аз печеля, причинявам щета на конкурентите.”

Дали правителството на ГЕРБ под предлог “борба с корупцията” ще успее да узакони нова законна бухалка над частния бизнес? Да, ако всички си мълчим!

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook