Ще има ли Варна втори мост над Варненското езеро?

February 23rd, 2019 | by gino
Ще има ли Варна втори мост над Варненското езеро?
градска инфраструктура
0

Ще има ли Варна втори мост над Варнеското езеро и къде трябва да се намира той? През последните няколко години държавата инвестира в инфраструктурата на Варна стотици милиони. Започна строителството и на мегапроекта за булевард Левски. Целта на булеварда е да облекчи трафика в града, но всъщност този булевард ще е напълно ефективен само ако по него трафика може да се изведе директно от града. В момента булеварда ще свършва на ул. Девня и трафика от него ще се наложи да се пренасочва към и без това претоварения Аспарухов мост.

Сегашните задръствания, които се образуват в час пик по Аспарухов мост ще станат още по-големи! Вече е належащо да се мисли за строителството на втори мост над езерото! Община Варна е заявила, че търси варианти за втори мост, но всъщност решението трябва да бъде взето и на ниво Министерски съвет.

Защо изграждането на втори мост е важно за Варна?

С изграждането на втори мост над варненското езеро се цели решаването на няколко проблема. На първо място е важна връзката , която моста ще направи между на АМ Черно море и АМ Хемус. Ако може и този целия трафик да се пренасочи извън Варна ще бъде още по-добре. Освен това трябва да се осигури и още една връзка между Варна и южните квартали и вилни зони. От географска гледана точка Варна най-логично е да се разширява на юг и един втори мост би ускорил този процес.

Къде да бъде построен втория мост? Големият въпрос за местоположението на втория мост е изключително важно. В момента има три очертаващи се предложения, като всяко едно от тях си има своите предимства и недостатъци. Нека да разгледаме кои проекти са най-вероятните за втори мост. Вариантите са три условно наречени  Мост бул. “Левски”, втори вариант Мост “Казашко” и трети вариант Мост “Белослав”.

most5

фиг.1 Вариантите за втори мост над варненското езеро

 

1. Вариант: Мост, който да е продължение на новия бул.”Левски” При избор на този вариант втория ще бъде продължение на бул. Левски и ще свърже булеварда с АМ Черно море.  Предимства и недостатъци на този проект:

Предимства: Мостът ще осигурява бърз достъп на идващите от Бургас към Златни пясъци през новия булевард “Левски”. Освен това моста ще осигури достъп на широкия център на Варна към квартал Аспарухово. Този проект има удобна връзка с АМ”Черно море” и няма да се налагат инвестиции в изграждането на допълнителни пътища.

Недостатъци: Този проект предвижда моста да бъде с почти същата големина на Аспарухов мост и следователно цената ще бъде много висока.Друг недостатък е вкарването на трафика от Бургас в града. Автомобилите изващи от Бургас към АМ Хемус ще трябва да преминават или по ул. Девня или по бул. Владислав.

 

2. Вариант: Мост “Казашко“. Второто предложение за нов мост е край село Казашко, където разстоянието между двата бряга е най-малко. Мостът започва от с. Казашко и ще стига директно до АМ Черно море чрез бъдещия пътен възел “Звездица”.

Предимства: При този проект разстоянието между двата бряга е най-малко. Строителството би могло да стане бързо и относително евтино. Важно предимство е изнасянето на трафика извън Варна, чрез изграждането на удобна връзка от АМ Черно море директно с АМ Хемус. Друго предимство е и удобната връзка с АМ Черно море чрез изграждане на пътен възел. Отделно Индустриалната зона и западните квартали на Варна удобно се свързват с Аспарухово и пътя за Бургас без да преминават през центъра на Варна. като цяло това трасе решава всички транспортни проблеми.

Недостатъци: Ще трябват допълнителни средства за изграждане на съпътстваща инфраструктура. При този проект трябва да се изгражи нов път от моста до пътен възел “Игнатиево” на АМ Хемус. Отделно трябва да се изгради и нов пътен възел “Звездица”на АМ Черно море. При този вариант Аспарухов мост остава единствената връзка на центъра на Варна с квартал Аспарухово и вилните зони.

most3

фиг.2 Проект на мост “Казашко” предложен от varnahot.com

 

most1

фиг. 3 Пътен възел “Звездица” предложен от varnahot.com

 

3.Вариант: Мост “Белослав”. При този вариант е най-малко вероятен! При този вариант се предвижда изграждане на втори мост в района на Белослав, където в момента има фериботна връзка.

Предимства: Тук разстоянието между бреговете е съвсем малко. Цената на моста ще бъде най-ниска и времето за изграждане ще е най-кратко. Тук няма нужда от изграждането на никаква допълнителна инфраструктура.

Недостатъци: На практика този мост ще обслужва най-вече жителите на Белослав. Това трасе е изключително далеч както от АМ Черно море, така и до АМ Хемус.

За реализирането на толкова важен проект за Варна би било редно да се организира обществено обсъждане, където варненци да се запознаят с предложенията и съответно да изкажат и своите предпочитания. Проучванията ни за стойността на мостове от подобен мащаб показват, че бюджет от 250 – 300 милиона лева биха били напълно достатъчни за проектирането и изграждането. Реализирането на такъв проект не е непосилно за Варна. Напомняме, че само стойността на новия бул. “Левски” досега е над 120 милиона лева. 

В заключение бихме казали, че построяването на втори мост над варненското езеро е жизненоважно за Варна! Темата би трябвало да бъде на първо място от местната власт. Ние сме убедени, че при добро желание и воля местната и централната власт могат да решат проблема с втори мост в рамките на близките 5 години. Ние ще аплодираме всяко усилие насочено в тази посока. Като мотивация на кмета Портних бихме посочили факта, че ако той осъществи построяването на втория мост, то това ще постави името му в историята на Варна.

инж. Пламен Дочев

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook