Ще се промени ли петролния бизнес у нас през 2020 година?

January 12th, 2020 | by gino
Ще се промени ли петролния бизнес у нас през 2020 година?
горещи теми
0

Какво ще се случи с петролния бизнес през настъпилата вече 2020 година?

Според повечето анализатори и икономисти няма съмнение, че тази година се очакват динамични промени в петролния бизнес у нас. Основна причина за това е въвеждането на Секторният закон за горивата, за който отдавна лобираха компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Въвеждането на спорния закон бе определено от малките компании в бранша като опит за ограничаване на конкуренцията посредством въвеждането на задължителна регистрация на фирмите и определени изисквания за капитал. Въвеждането на новите правила в бизнеса беше отлагано многократно, но неизбежното им влизане в сила се очаква да изсветли сектора и да елиминира некоректните играчи на пазара.

Петролният бизнес у нас е един от най-контролираните от държавата. През лятото на 2013 година бе въведена системата БАЦИС, чрез която бе реализирано свързване в реално време на данните и процесите в Агенция Митници и НАП по отношение на интегрирания контрол на събираемостта на акцизите и ДДС при търговията с горива. Близо 6 години по-късно според правителството около 25% от петролния бизнес все още е в сивия сектор и това именно е причината за въвеждането на новите изисквания.

Какво ще се случи с пазара на едро на горива?

Основното разделение на пазара и тази година ще бъде не само по линия на малки и големи компании, а и на сблъсък между някой от големите играчи. С новите изисквания на уставен капитал и с въвеждането на ТОЛ таксите неизбежно от едровия пазар ще отпаднат много търговци. Най-уязвими от новите правила ще са компаниите без собствени акцизни бази. Освен очакваното отпадане на малките играчи на едровия пазар се очакват обаче размествания и при големите в бранша. Както и през миналата година и през 2020 се очаква най-агресивни на петролния пазар да бъдат от “Инса ойл”. Компанията влезе в челен сблъсък с “Лукойл България” още през мината година след като започна да внася гориво с танкери през пристанище Бургас и зарежда част от малките обекти с горива. Сочената за близка до Делян Пеевски компания значително увеличи пазарния си дял и със закупуването на Общинска банка на София вече има значителен финансов ресурс на разположение. Напрежението между “Инса ойл” и “Лукойл България” ще продължи и през тази година. Амбициите на “Инса ойл” обаче са и за навлизане на пазара на дребно, където печалбите са значително по-големи. Големият въпрос е дали тази година “Инса ойл” ще успее да купи “Петрол”. За тази сделка се заговори още в началото на миналата година, но информацията за развитието на сделката е противоречива. Ако сделката стане факт “Инса ойл” ще придобие петролната база “Варна сторидж” и ще може да внася и дистибутира горива и от там, а това със сигурност ще доведе до разместване на едровия пазар.

Какво ще се случи с пазара на дребно на горива?

На пазара на дребно се очакват промени в във връзка с въвеждането на задължителна регистрация на фирмите и определени изисквания за капитал. Очакванията обаче това да изхвърли част от малките играчи от пазара може и да не се оправдаят. Задържалият се по-голям марж при продажбите на дребно даде възможност на отделните играчи и някой регионални вериги да увеличат приходите си драстично за изминалата година. По всичко личи, че маржа ще се запази на такива нива и през тази година. Това дава предимство на по-малките компании, които с по-малките си разходи и по-гъвкавата ценова политика могат да привлекат част от клиентите на големите вериги. Всичко това би се случило обаче само ако няма сделката между “Инса ойл” и “Петрол”. Ако тази следка стане факт, то това ще се отрази на всички участници на пазара на дребно. Съдейки по агресивната политика на “Инса ойл” на едровия пазар, нищо чудно тази политика да се пренесе и на пазара на дребно. Неминуемата ответна реакция на големите вериги при една агресивна ценова политика от страна на “Инса ойл” би свила маржа. При този вариант най-потърпевши ще са именно малките играчи.

Всички прогнози обаче могат да се объркат при една драстична промяна на цените на петрола на международния пазар. Назряващия конфликт между Иран и САЩ ще държи в напрежение пазара и всякакви дългосрочни прогнози са несигурни.

инж.Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook