Ще се стигне ли до война между САЩ и Северна Корея?

August 10th, 2017 | by gino
Ще се стигне ли до война между САЩ и Северна Корея?
горещи теми
0

Напрежението между САЩ и Северна Корея се повиши рязко през изминалата седмица. Това стана след като американския президент Доналд Тръмп предизвика Северна Корея като заяви, че “най-добре Пхенян да не отправя повече заплахи” срещу САЩ. “Те ще бъдат посрещнати с огън и ярост, както светът никога не е виждал”, добави той.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун отправи по-рано заплаха да нападне с ракети американския остров Гуам. Заплахата изобщо не е голословна с оглед на притежаваните от Северна Корея ракети със среден обсег. Още по-големия проблем е, че тези ракети могат да носят и ядрени глави. Дали наистина Северна Корея има намерение да започне война или отправените заплахи са с цел да се затвърдят режима в Пхенян все още не е ясно. Не е ясно също и до кога ще издържат нервите на Тръмп, който вече показва признаци на нервност. Острия тон, който той използва контрастира с умерения тон използван досега от предишните президенти към Пхенян.

Положението на Северна Корея се очаква рязко да се влоши след гласуваните ограничения от Съвета за сигурност. Износът на въглища и руда към Китай ще бъдат редуцирани с една трета, а това е единствения приток на валута на режима в Пхенян. Идеята е да се ограничат възможностите за разработване на ядрени оръжия, но най-вероятно мерките ще доведат до влошаване на снабдяването с храна за населението, което и сега е крайно недостатъчно. Това със сигурност ще принуди Ким Чен Ун да втвърди още повече тона към САЩ в опит да прехвърли на тях вината за тежкото положение в страната.

Ясно е, че Северна Корея не иска реална война със САЩ, но опасното блъфиране срещу непридвидимия и самоуверен Тръмп може да има тежки последици.

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook