Ще стане ли 3 лева дизела по бензиностанциите?

May 24th, 2018 | by gino
Ще стане ли 3 лева дизела по бензиностанциите?
горещи теми
0

Цените на горивата отново тръгнаха нагоре! В интерес на истината всяка година по това време има лек ръст в цените, но тази година повишаването е значително и все още продължава. Ценате на дизела по бензиностанциите премина 2,20лв за литър и се насочи към психологическата граница от 2,50лв за литър. Какво ни очаква? Ще стане ли 3 лева дизела по бензиностанциите? КОЙ е отговорен за тези цени?

За повишаването на цените на горивата вина има основно …….. Доналд Тръмп! Президентът на САЩ обеща да наложи на Иран “най-тежките санкции в историята”. Иран е една от водещите страни производителки и съответни износителки на петрол. Едно наложено ембарго от САЩ би стопирало износа на ирански петрол и това би изстреляло цената на петрола далеч над 90$ за барел. В събота обаче във Виена се събират представители на Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай с идеята да се противопоставят на санкциите над Иран, защото това на практика е търговска война с Европа. Основния противник на санкциите е Франция, която има много инвестиции в икономиката на Иран. Германия няма преки интереси в Иран, но със сигурност ще подкрепи Франция. Германия се нуждае от силната френска икономика, за да може след Брекзит тежеста на евробюджета да не пада само върху германската икономика. В замяна на тази подкрепа Германия ще се надява на френска помощ и при решаването на вътрешните проблеми в евросъюза.

За да се обезмисли ембаргото от САЩ и за да има тежест позицията на Европа, то тя трябва да бъде обединена, до нея да застане мощната икономика на Китай и също така и Русия. Възможно ли е търговските интереси да сплотят тези държави и те да загърбят различията си?

На Великобритания не може да се разчита да се изправи срещу САЩ, особено сега когато страната излиза от Европейския съюз. Китай досега винаги е избягвал да взема страна по такива въпроси и заема неутрална позиция. В последно време обаче икономическата мощ дава тласък и на външната политика и Китай започва да става влиятелен играч на международната сцена. Китай би изтъргувал с Европа една подкрепа по иранския въпрос. Остава да разберем дали Европа е готова на компромиси срещу подкрепа. Положението на Русия е сложно. От една страна едно ембарго би напомпало цената на петрола, което е глътка свеж въздух за руската икономика. От друга страна Путин желае да покаже мускули на САЩ и да сближи отношенията с Европа с с цел отпадане на санкциите заради Украйна. Каквато и позиция да заеме Русия ще спечели. В единия случай пари, а в другия – влияние. Като цяло вероятността Европа, Русия и Китай да се обединят в обща позиция са нищожни! Това ще развърже ръцете на Тръмп за прилагането на икономическите санкции към Иран.

Вдигането на цената на петрола ще облагодетелства основно САЩ, Саудитска арабия и Русия. Един значителен ръст в цените ще потопи крехкия икономически растеж на Европа. Голяма част от приходите от нашенските гурбетчии ще намалее. Много от тях ще загубят работата си. За родната икономика това повишение би било пагубно. Първо биха спрели големите проекти, сериозно ще пострада транспортния бранш, ще се ограничат инвестициите, а от там и по-голяма безработица, фалити и социална несигурност.

При това неблагоприятно стечение на събитията петрола ще достигне прогнозна цена от 110- 120 долара за барел при нас цената на дизела на колонка като нищо би достигнала 3 лева! Това обаче е най-неприемливия и тежък вариант. Да се надяваме разумът да надделее. САЩ да подрънкат малко оръжие, да въведат ограничени или минимални санкции и така да избягнат конфронтация с Европа. при този компромисен вариант петрола ще се спре на 90 – 95 долара за барел. Това в средносрочен план би довело до цени най-много от 2,50 лв за литър дизел по бензиностанциите.

инж.Пламен Дочев

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook