НАД 20 МИЛ. ЛЕВА ПОТЪНАЛИ ЗА ФИЗКУЛТУРНИ САЛОНИ ПО СХЕМАТА НА ГЕРБ С “ИНХАУС” ПОРЪЧКИ

February 21st, 2022 | by Христо Асенов
НАД 20 МИЛ. ЛЕВА ПОТЪНАЛИ ЗА ФИЗКУЛТУРНИ САЛОНИ ПО СХЕМАТА НА ГЕРБ С “ИНХАУС” ПОРЪЧКИ
горещи теми
0
  • Схема „ИНАХУС“ на ГЕРБ и с физкултурните салони за 25 млн. лв. разкри спортният министър Радостин Василев в отговор на парламентарно питане на депутата от „Демократична България“ Антоанета Цонева.

Цонева попита министъра, докъде е стигнала реализацията по строителството на 15, по публични данни, училищни физкултурни салона, които е трябвало да бъдат изградени по типови проекти в цялата страна. В две училища в моя избирателен район, включени в строителната програма – в Панагюрище и в Пазарджик, няма и следа от няма и следа от строителство, каза депутатът и показа снимки от трибуната.

В края на 2020 г. са сключени договори и са предплатени 100-процентово, с ДДС, договори за 24 училищни спортни обекта в цялата страна, като досега само един е построен – в. с. Тополово, Асеновградска община, каза спортният министър. И изброи всички 23 училища, които е трябвало да имат готови физкултурни салони до края на миналата година. Само за 4 от тях е издадено строително разрешително, а в един личат наченки на строителни работи.

Антоанета Цонева не скри от парламентарната трибуна изненадата си от мащаба на измамата и попита министъра, може ли да бъде спасен разхитеният публичен ресурс, “платен по любимата схема на ГЕРБ – авансово.”

Изпратили сме покани за доброволно връщане на средствата, малко над 4 млн. лв. са върнати, а една от компаниите каза, че ще ни съдят за пропуснати ползи, каза Радостин Василев. И добави, че ще сезира компетентните органи да разследват длъжностни лица в министерството, извършили договарянето при управлението на ГЕРБ.

По думите му, целта на Министерството на младежта и спорта е предплатените над 20 млн. лв. да бъдат възстановени в бюджета „и да ги ползваме за нещо истинско“.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook