Огромен дефицит на работна ръка в следващите 5 години!

Огромен дефицит на работна ръка в следващите 5 години!

March 10th, 2019
Без категория

Тежки дни се задават за т.н ” български бизнес” сочат прогнозите. След като години наред бг работодателите гонеха хората с мизерните заплати които даваха, сега същите тези са поставени до стената от липсата на персонал. В средносрочен план, ако икономиката се развива с тези темпове, ще са им нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите пет години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката. Сред дефицитните служители най-много ще са  инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители, шофьори и  работещи в туризма и селското стопанство.

Във времена, в които има повече работни места, отколкото квалифицирани служители, 68% от фирмите в страната изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. До 5 години този проблем се очаква да засегне около 90% от фирмите. Въпреки това , наглите работодатели в България продължават да търсят готови хора с точния микс от умения, без да искат да инвестират в тях да  създават такива . Организациите трябва вече да положат  усилия, за да обучат и преквалифицират служителите си и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят, за да са успешни в дългосрочен план.  Работодателите обаче са далеч от това, на тях просто не им се дават пари за това. Все пак има по-приятни неща в които да ”инвестират” – скъпи коли ,яхти , любовници и други.

Решение на този проблема с персонала е в догонването на стандарта на живот и растежа на доходите, тоест колкото по-бързо заплатите се доближат до европейските, толкова по-малко хора ще напускат страната в търсене на работа .

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook