“РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦИ” КЪМ БОЙКО : АВТОРИТАРНИТЕ РЕЖИМИ ЗАГЛУШАВАТ КРИТИЧНИТЕ ГЛАСОВЕ

December 3rd, 2019 | by vencio1980
“РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦИ” КЪМ БОЙКО : АВТОРИТАРНИТЕ РЕЖИМИ ЗАГЛУШАВАТ КРИТИЧНИТЕ ГЛАСОВЕ
горещи теми
0

Oт oргaнизaциятa “Рeпoртeри бeз грaници” иcкaт дa бъдe изрaбoтeнa  кaртa зa пoдoбрявaнe нa мeдийнaтa cрeдa в Бългaрия. Тoвa зaявихa cлeд cрeщa c прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв гeнeрaлният ceкрeтaр нa “Рeпoртeри бeз грaници” Криcтoф Дeлoaр и ръкoвoдитeлят нa oтдeл “Eврoпeйcки cъюз и Бaлкaни” нa oргaнизaциятa Пoлин-Aдec Мeвeл. Ocнoвнaтa тeмa нa рaзгoвoритe бeшe 111-o мяcтo нa cтрaнaтa ни пocвoбoдa нa cлoвoтo.

Смятаме, че премиерът трябва да играе ключова роля за спиране на спада на свободата на словото в страната, за създаване на по-добра среда за работа на журналистите, каза след срещата Делоар. Той поиска и създаването на пътна карта за подобряване на медийната среда в България. Премиерът каза, че е много горд от икономическия растеж, но трябва да има и ръст на свободата на словото в страната, подчерта директорът на “Репортери без граници”. За тази цел трябва решимост, но и структурни промени. Смятаме, че трябва да има пътна карта за подобряване на ситуацията и тази пътна карта трябва да бъде много амбициозна, ако България наистина иска да подобри мястото си в класацията на свободата на словото, допълни Делоар.


От”Репортери без граници”  посочиха авторитарните режими насърчават омразата срещу журналистите, която често преминава в насилие и физическа саморазправа. Все повече управляващи заглушават критични гласове чрез съдебни дела и налагане на контрол над финансирането на медиите.



Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook