1500 работни места открива нов завод край Пловдив

May 9th, 2016 | by gino
1500 работни места открива нов завод край Пловдив
градска инфраструктура
0

Управителят на „Тракия икономическа зона“ Пламен Пантев заяви, че само през тази година с изграждането на проекти на обща стойност около 50 млн. евро, се очаква да бъдат създадени нови 1500 работни места.  Сред новите инвеститори през 2016 г. е японската компания SMC Industrial Automation, която е в топ 50 на най-иновативните компании в света. Компанията ще изгради нов завод на закупеният терен от 180 дка в икономическата зона. Друг инвеститор, който планира да разшири дейността си в ТИЗ, е и производителят на кормилна и задвижваща техника „Вили Елбе аутомотив България” – дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen. Още през май миналата година компанията закупи близо 20 дка край гр. Куклен.

Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части. Фирма от САЩ в областта на машиностроенето също проявява интерес да инвестира край Пловдив, както и китайска компания за производство на автомобилни компоненти. Доста напреднал е проектът на българо-немската „Интрама” за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Компанията закупи над 20 дка в индустриална зона „Марица” за фабриката си.

Панчев прогнозира, че в рамките на 10 години в зоната ще бъдат инвестирани над 1,2 млрд. евро и ще бъдат разкрити над 30 000 работни места, предаде Economy. Той смята, че ще има интерес от над 100 инвеститори, като близо половината от тях ще са чуждестранни. „Тракия икономическа зона” (ТИЗ) обединява 6 индустриални, логистични, търговски и агрозони на обща площ от 10 700 000 кв. м. в пловдивския регион.

В последните години Пловдив се очертава като новата индустриална столица на страната. С успешните си инвестиции в индустриални зони местната власт привлече десетки големи чуждестранни инвеститори, построиха се много заводи и това доведе до рязко намаляване на безработицата и постепенно вдигане на стандарта на живущите в района. Градът се разраства с бързи темпове. Пловдив е пример как при добро желание могат да бъдат осигурени добри възможности за бизнес. По пътя на Пловдив успешно върви и град Бургас. Там също има вече три работещи индустриални зони и заявки за многомилионни инвестиции. Усилията и там вече дават желания резултат и Бургас е градът с най-голям ръст на населението през миналата година. За съжаление на другия полюс е Морската столица Варна. Тук няма и дори не се предвижда каквато и да е инвестиции в индустриални зони. Въпреки налятите близо половин милиард лева – няма реално изградено дори едно нещо подпомагащо или привличащо бизнеса. “Инвестициите” в сакцийки, фонтани и алейки не добринасят ни най-малко за подобряване на инвестиционния изглед на града. Липсата на добри условия отдавна изгони и малкото инвеститори от града и за разлика от другите големи градова във Варна вече има реално намаляване на населението – нещо доскоро немислимо. За съжаление това са видимите резултати от управлението сега. Варна макар и много добре украсена потъва бавно и необратимо.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook