19 факта за Google навръх 19-я му рожден ден

September 27th, 2017 | by gino
19 факта за Google навръх 19-я му рожден ден
горещи теми
0
В света на технологиите 27 септември 1998 г. ще остане в историята като рождената дата на един от ключовите представители в сектора, изволювал си през годините ролята на играч, задаващ тон за развитието на бранша като цяло. Става дума не за кой да е, а за гиганта от Маунтин Вю, Калифорния – Google.
Преди точно 19 години черно на бяло компанията се появява официално в регистрите. В началото Google изпълнява ролята просто на онлайн търсачка. Тогава едва ли мнозина са предполагали, че тя ще се наложи като най-популярната такава, а още по-малко, че ще надскочи тази си дейност и ще обеме куп други функции, присъстващи днес в ежедневието на почти всеки човек.
Навръх 19-я рожден ден на Google вижте 19 любопитни факта за компанията:
1. Google е основана от съмишлениците Лари Пейдж и Сергей Брин.
2. Днес компанията реши  да се самопоздрави с интерактивна „doodle” анимация (илюстрациите, с които Google заменя логото си, за да почете известни личности или паметни събития). Говорейки за „дудли“, трябва да се спомене, че първият такъв е създаден от Лари и Сергей още през 1998 г. в момент, когато и двамата са на фестивала Burning Man.
3. В Google работят над 72 000 души.
4. Google е лидер по приходи в сферата на цифровата и мобилната реклама. По-рано през годината стана известно, че около 50 млрд. долара, или 67% от нетните проходи от реклама на компанията, се очаква да дойдат от мобилните устройства през настоящата 2017 г. За сравнение през 2016 г. тази сума е 38 млрд. долара, пише Re/Code.
5. Търсачката притежава домейни с често срещани грешки на нейното име като Gooogle.com, Gogle.com, Googlr.com и други. Тя притежава и този – 466453.com, който представлява аналогичното изписване на думата Google в цифри.
6. През октомври миналата година стана ясно, че Google притежава 90.3% от световния пазарен дял на търсачките. Към юли 2017 г. обаче той се е свил до 86.8 на сто.
7. Демографски погледнато, в Google работят предимно „бели“ хора, макар техният дял да е намалял от 59% на 56% през тази година, за сметка на служителите от азиатски произход, които са се увеличили от 32% на 35%.
8. Името на компанията произлиза от думата „гугол“ (googol), което всъщност е математическият термин за числото 1 със 100 нули отзад.
9. По-рано през тази година стана ясно, че Google планира да финансира нов софтуер, който ще автоматизира писането на местни новини.
10. Ето как е изглеждала търсачката на 2 декември 1998 г.
11. На тазгодишната си I/O конференция на разработчиците Google обяви, че към онзи момент има над 2 млрд. страници, използващи AMP формат, обхващащ 900 000 домейна.
12. Според вътрешна информация на компанията, Google има стотици милиарди уеб страници в индекса си за търсене, чиито общ обем се равнява на 100 000 000 гигабайта.
13. Философията на Google се състои от „десет неща, които знаем, че са верни“. Точка № 1 казва: Фокусирайте се върху потребителя и всичко останало ще последва.
14. През 2000 г. Google пуска първата си първоаприлска шега с „измамната“ новина за MentalPlex, приканваща потребителите да позволят на търсачката да влезе в съзнанието им и да прочете мислите им. Според публикуваната тогава информация MentalPlex може да предугади какво човек иска да потърси в Google на база на предишни посещения в сайта, но включително и на местното атмосферно налягане, зодията, скоростта и посоката на мишката на компютъра.
15. На практика Google е създадена в гаража на Сюзън Войчички, където е първият ѝ офис. Днес Войчички е главният изпълнителен директор на популярния видео портал YouTube.
16. Google притежава някои от най-популярните потребителски приложения в света – YouTube, Google Play, Google Maps, Gmail и самата търсачка Google.
17. Google купува видео платформата YouTube през 2006 г. за 1.65 млрд. долара, което е най-голямата инвестиция на компанията дотогава.
18. Наскоро стана ясно, че компанията купува смартфон бизнеса на един от най-известните производители на мобилни устройства – тайванската HTC.
19. Ръководителят на звеното за изкуствен интелект на Google смята, че хората не бива да се притесняват, че се задава роботизиран апокалипсис.
economic.bg

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook