На 7 юли ще се проведе национален протест срещу продължаващото бетониране на Българското Черноморие

July 4th, 2020 | by gino
На 7 юли ще се проведе национален протест срещу продължаващото бетониране на Българското Черноморие
протести
0

На 7 юли се събираме за втори път на национален протест срещу продължаващото бетониране на Българското Черноморие и промените в Закона за биологичното разнообразие. Нека ги спрем!

Събираме се, за да има бъдеще за природата на България и за всички нас, защото искаме да живеем в нормална страна, в която законите се спазват.

Ето какво споделят от коалиция “За да остане природа” за провелата се среща след протестите миналата седмица:

Във вторник (30 юни 2020 г.) в парламента се проведе дискусия за промените в закона за биоразнообразието. След нея бяхме уведомени, че предстои изготвяне на доклад за второ четене. Нямаше и намек, че исканията ни за премахване на всички текстове, засягащи Натура 2000 ще бъдат приети!

Министерство на околната среда и водите вече 4 години организира подобни „кръгли маси”, крайният резултат от които е законопроект, нарушаващ европейските директиви, унищожаващ природата на България, премахващ научното начало при управлението на НАТУРА 2000 и създаващ условия за злоупотреба с европейските средства.

Ето и повече информация защо протестираме:

Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона касаещи екологичната мрежа Натура 2000:

Още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ.

Още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.

Ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата.

Ще се разпилее ценен ресурс за управление на защитените зони.

Предложенията са приети на първо четене, очаква се много скоро да бъдат гледани и на второ четене. Никое от становищата на гражданските организации и научните институции до сега не бе чуто.

Искането ни сега – всичко, което засяга Натура 2000, да се премахне от промените в Закона за биологичното разнообразие. Ако сме повече ще ни чуят – очаквайте скоро призив за внасяне на становища от граждани до Комисията по околна среда и води.

Долу ръцете от Закона за биологичното разнообразие! Долу ръцете от морето, планините, реките, горите!

Повече за законопроекта тук: http://forthenature.org/attitudes/138
Предложението на Валери Симеонов: https://parliament.bg/bg/bills/ID/157366/

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook