Русия въвежда алкохолни ключалки в опит да спре шофирането след употребата на алкохол

July 30th, 2020 | by gino
Русия въвежда алкохолни ключалки в опит да спре шофирането след употребата на алкохол
горещи теми
0

Руското Министерство на промишлеността и търговията разработва “концепция за масово внедряване” на устройства, които предотвратяват стартирането на двигателя при положителна алкохолна проба на водача. Целта е до 1 октомври 2020 г. да бъде изготвен план за “стимулиране” на производителите да започнат да монтират такива прибори на новите си автомобили още на конвейера, съобщава “Коммерсантъ”.

“Алкохолната ключалка” (AlcoLock) е шведска технология от края на миналия век. Представлява уред, който не позволява на автомобила да потегли преди проверка на шофьора с алкохолен тестер. Ако концентрацията на пари от етилов спирт в издишания въздух превишава нормата, системата блокира запалването.

Инициативата на Минпромторг страда от няколко недостатъка, коментира “Коммерсантъ”. На първо място “алкохолната ключалка” струва между 25 000 и 120 000 рубли (€300 – €1 400), което неминуемо ще се отрази на цените на новите автомобили. Освен това системи от този тип невинаги сработват правилно, а трябва да бъдат напълно изключени и ситуации, в които запалването се прекъсва по време на движение.

Въпросът са масовото въвеждане на “алкохолни ключалки” се повдига не за пръв път в Русия. Досега са обсъждани две концепции – с такива устройства да се оборудват само колите на водачи, хванати да карат пияни, или задължителен монтаж на всички нови автомобили.

rusia-shte-vavejda-alkoholni-kluchalki-v-kolite-1

fakti.bg

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook