30 години от падането на Тодор Живков

November 10th, 2019 | by gino
30 години от падането на Тодор Живков
горещи теми
0

На днешната дата се навършват 30 години от свалянето на Тодор Живков. Управлението на Живков продължава цели 35 години и приключва на 10 ноември 1989 г. Тогава съвсем неочаквано централният комитет на Българската комунистическа партия (ЦК на БСП) го освобождава от най-високата длъжност в партията и държавата. Какво точно се случва тогава?

На 9 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата). Предложението за това е направено от името на Политбюро. На следващия ден оставката вече е факт.

Смяната на Живков е продиктувана от външни фактори – по това време в Русия на власт вече е Михаил Горбачов и тече Перестройката. Промяната на ръководителя в София е организирано от Москва и изпълнено от най-близките хора на Живков в партията – Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

След свалянато на Живков се премахва авторитарното управление и “водещата роля” на Партията, а страната поема по пътя на реформите и демокрацията. Днес 30 години по-късно в уж демократична България управлението на България все повече напомня на това от преди 30 години. отново имаме Висш непогрешим лидер, партия обсебила всички властови позиции и отново се възстановява авторитерното управление уж под знамето на евроатлантизма и антикомунизма.

По времето на Живков се празнуваше падането на фашизма в страната. Днес празнуваме падането на режима на Живков. Не се знае обаче дали след време дали няма да празнуваме свалянето и на сегашното управление.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook