36 милиона лева на километър не стигат за бул.Левски!

February 8th, 2019 | by gino
36 милиона лева на километър не стигат за бул.Левски!
градска инфраструктура
0

Днес кмета на Варна Иван Портних заяви, че досега за строителството на варненския булевард „Васил Левски” са усвоени 113 млн. лева! С оглед на извършените досега дейности можем да предположим, че за довършването на грандиозния проект ще глътне още петдесетина милиона… минимум!

Строителството на булевард Левски ще е нов световен рекорд по себестойност! Досега километър от булеварда надхвърля 36 милиона лева!!!

И това са изхарчените пари досега! Това е колосална сума дори и за стандартите на Варна, където ремонтите са пословично скъпи!  Мега проектът за булевард Левски е на път да последва съдбата на проваления проект “Интергрирания градски транспорт”! Напомняме, че този проект за транспорта също глътна 115 милиона, но те не стигнаха и се наложи да се усвояват още десетки милиони.

Мегапроектите са слабост на кмета Портних! Те дават възможност за усвояване на милиони левове и облагодетелстване на едни и същи фирми. Едно обаче е да искаш, а съвсем друго е да можеш да менажираш такива проекти.  Управлението на такива мегапроекти не е проста работа и липсата на адекватен контрол води до пълен хаос в усвояването, неспазване на срокове и тотални злоупотреби! Именно това наблюдаване и при строителството на бул. Левски.

Само да напомним, че проекта трябваше да бъде готов ….. на 15 август миналата година. после срока се удължи до края на година. Поредния срок е 15 август тази година! Положението с парите е същото. Понеже всичко бе решено на коляно, без сметки, проект и анализи държавата реши да даде 80 милиона. Парите обаче бързо се стопиха и се наложи да се налеят още … Сега строителството е наполовина, а 113 милиона вече са изхарчени! Колко още ще са нужни никой не може да прогнозира…

 

 

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook