800 кукери гонеха злото в Стара Загора на Тодоровден

March 4th, 2017 | by gino
800 кукери гонеха злото в Стара Загора на Тодоровден
горещи теми
0

Днес на Тодоровден в Стара Загора пред сградата на общината приключи 19-то издание на Фестивала на маскарадните игри 2017. 800 участници от различни етнографски области на страната, превърнаха центъра на града в жива кукерска сцена. Кукерите гониха злото и играха за идването на пролетта.

В събитието участваха групи от области Благоевград, Ямбол, Сливен, Силистра, Шумен, Пазарджик, Павел баня, Пловдив и Стара Загора. Към страховитото колоритно множество от старци, бабугери, васильовци, арапи и др. се присъединиха и най-младото попълнение в шумните редици на кукерите – 5 и 6-годишните малчугани от ДГ № 8 „Българче“ и ДГ № 10 „Светлина“.

Над 3 часа площада пред Общината беше огласян от мощния звън на огромните хлопки и звънци, с които шумните тълпи от кукери прогониха злите сили. 5-членно жури в състав Крум Георгиев – носител на Световен Оскар за фолклор, доц. д-р Евгения Иванова – етнолог, доц. Злати Златев – художник, Юлия Славова – ръководител на Школа по изобразително изкуство и Кирил Кирчев – хореограф оценяваха групите.

IMG_9539

stzagora.net

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook