Apple призна за разработките за автономни коли

December 5th, 2016 | by gino
Apple призна за разработките за автономни коли
горещи теми
0

Apple за пръв път призна официално за плановете да разработва автономни коли чрез писмо, насочено към регулаторните органи на САЩ, съобщава Financial Times. В него компанията изразява желанието си за “лоялна конкуренция” в сектора между традиционните производители на коли и новите играчи на пазара. По-нататък в писмото Apple директно говори за автономните системи, които фирмата разработва и които могат да бъдат трансформирани в “бъдещето на предвижването”. В писмото се говори още за плюсовете от автономните автомобили, които са описани като животоспасяваща технология, която може потенциално да предотврати милиони катастрофи и хиляди жертви всяка година.

Това е нетрадиционен подход за Apple, тъй като обичайно не прави подобни разкрития, без да има специални събития, на които да бъдат представени продуктите. Сега обаче Apple се насочва към пазари като транспорт и здравеопазване, които са далеч по-строго регулирани от технологичния сектор и фирмата може да има сериозни проблеми със запазването на тайните си.

Предизвестена новина

За разработките на Apple около автономните автомобили се говори от дълго време, като според източници от фирмата по технологията се работи още от 2014 г. насам. Financial Times съобщи за секретна лаборатория на компанията в Купертино през февруари 2015 г., където се смята, че се извършват тестовете. Изглежда идеите на Apple са били проектът да остане секретен, макар от време на време да изтичаше информация в специализираните сайтове.

В последната година обаче много компании заявиха плановете си да разработят автономна кола, което направи конкуренцията в сектора убийствена. Засега най-близо до това са Tesla, но 2016 г. видя и други впечатляващи достижения като първото доставяне на пратка с автономен камион от страна на Uber.

Лошата новина през годината бе катастрофата с кола на Tesla, която бена автопилот и взе живота на водача. По-късно Tesla добави софтуерни ъпдейти на колите си, за които твърди, че биха предотвратили нещастния инцидент. Именно този случай накара властите в САЩ да започнат да изготвят предварителни закони, които да покриват новите технологии. Заради тях Apple е изпратила писмото до регулаторите.

apple-car-juniorsclub-gr_

Не толкова официално

Въпреки писмото Apple не търси публичност. Най-вероятно това означава, че фирмата все още не е достигнала до завършена технология, която да може да бъде интегрирана и представена пред публика. Повечето традиционни производители на коли смятат, че за масово производство на подобен вид автомобили може да се говори в началото на следващото десетилетие, макар че от производители като BMW и Tesla смятат, че секторът се развива на много висока скорост и е възможно потенциалните срокове да бъдат изместени. От писмото става ясно, че Apple разработва не цяла кола, а технологията за създаване на безпилотен автомобил. Компанията обаче си е оставила вратичка в документа, която предполага смяна на плана и пълното производство на коли.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook