APPLE с огромна глоба от ЕС!

August 31st, 2016 | by vencio1980
APPLE с огромна глоба от ЕС!
горещи теми
0

Европейският съюз наложи глоба от 13 млрд. евро (близо 15 млрд.$) на Apple заради укриване на данъци. Причината – според антитръстовото звено на Европейската комисия компанията на Стив Джобс е използвала неправомерно Ирландия като място за осчетоводяване на целия си европейски бизнес.

Заключението на Европейската комисия е, че практиката на Apple представлява де факто „непозволена държавна помощ“ по отношение на корпоративния данък. Така Apple получава несправедливо предимство спрямо останалите компании в сектора, счита Брюксел. Наложената глоба е 40 пъти по-голяма от най-голямата, налагана от ЕК до този момент в областта на антитръстовото законодателство.

От Apple вече обявиха, че ще обжалват решението. Компанията държи в банкови сметки извън САЩ 187 млрд. долара.

Според JP Morgan счетоводителската практика на Apple е спестила на компанията около 17 млрд. евро. На практика Apple е плащала по-малко от 1% данък върху приходите от някои от продажбите си в Европа.

Решението за глоба идва точно когато Франция обяви, че иска преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) да бъдат прекратени и евентуално да бъдат започнати от самото начало.

Коментари

Коментари

Comments are closed.

Facebook